Досије

МОНСТРУОЗНО: Усташе издавале ПОТВРДЕ ЗА СИЛОВАЊЕ СРПКИЊА!

Команда Хрватског вијећа обране (ХВО) издавала је писмене дозволе својим „бојовницима“ за силовање српских жена.

Потврда за силовање Српкиња усташког ХВО

Ово се јасно може видети из монструозних докумената из марта 1992. године, у време када су усташке јединице из Хрватске и ХВО држали под окупацијом српско село Сијековац код Брода, а у којима се припадницима такозваних интервентних водова Хрватске војске и ХВО издаје дозвола за привођење четири Српкиње из Сијековца, како би се задовољиле настраности усташа.

У потврдама које је потписивао командант позадине усташког ХВО у Сијековцу, извесни Ахмет Чаушевић, између осталог, наводи се да је у случају одбијања несрећних српских жена да постану сексуалне робиње „бојовницима“ дозвољена употреба силе.

– Особе ће се приводити у вечерњим часовима, а пуштати изјутра кућама. Приведене особе биће током ноћи смештене у подруму – наводи се у потврдама.

Потврда за силовање Српкиња усташког ХВО

Коментаришући шокантне документе који показују размере злочина који су над Србима у Сијековцу почињени пре избијања грађанског рата у БиХ, министар безбедности БиХ Драган Мектић каже да му је несхватљиво да правосуђе БиХ још није процесуирало ниједног од одговорних за ове догађаје.

– Невероватно је да налогодавци и извршиоци ових стравичних злочина нису кривично одговарали. Овде се јасно виде не само имена злочинаца, већ и конкретна одговорност Хрватске за агресију на територију суседне земље. Запањен сам чињеницом да Тужилаштво БиХ ни после 24 године од злочина над Србима у Сијековцу није подигло оптужнице против одговорних – каже Мектић.

Из Тужилаштва БиХ јуче су кратко одговорили да „раде на предмету ратних злочина почињених против жртава српске националности у Сијековцу“, али нису желели дати објашњење да ли је то тужилаштво остварило сарадњу с надлежнима у Хрватској у вези с процесуирањем држављана те земље за злочине над сијековачким Србима.

Свирепо убиство 74 Срба

За време окупације Сијековца, која је трајала од краја марта до средине октобра 1992. године, на најсвирепији начин убијена су 74 српска цивила, међу којима велики број жена и стараца.

Девет Срба из Сијековца до данас се воде као нестали. Најмлађа жртва злочина био је 17-огодишњи Драго Милошевић, а најстарија Васо Зечевић (77).

Потписник дозвола погинуо у рату

Одлично обавештени извори откривају да је потписник дозвола за силовање Српкиња у Сијековцу, Ахмет Чаушевић, као припадник усташког ХВО погинуо за време рата у БиХ.

Међутим, саговорници истичу да су међу живима многи директни извршиоци злочина у Сијековцу, од којих један број и данас живи у БиХ, док су други држављани Хрватске.

Коментари (3)

  1. Dusan каже:

    Malo para i dobre volje pa da se ovo objavi u nekoliko stranih listova ili bar jednom renomiranom . Ovo bi ceo svet razumeo. A piše crno na belo. U potpisu je Hrvatski cvijet neki Ahmet. Zar to nije za Hag?

  2. Millja каже:

    U potpunosti se slazem s Dusanovim komentarom.Treba svijet upoznati sa stradanjem srpskog naroda.

  3. dejan каже:

    Milja jebe se nato u i zapadu za stradanjima srba jos vam nije jasno u toj srbiji NISTA STVARNO STE GLUPI. I DANAS U HRVATSKOJ FASISTIMA NITK O NIJE SUDIO VEC 20 GODINA NITI CE IKAD SDP I HDZ ISTO GOVNO RAZLIKE IMA ISTO SRANJE.VUCIA UCENJUJU DA NE SUDI ZLIKOVCIMA USRASKIM UHRVATSKOJ I NECE JER NE MOZE A SVOJE SRBI NEK U HAG SALJU KRIVE ILI PRAVE I JEDNE I DRUGE

Напиши коментар