Србија

Миленковић: Премијер да покаже како може да се живи са 25.000 месечно

Позоришни редитељ и глумац Радослав Миленковић оценио је да је премијер Александар Вучић суштински у криву кад тражи подршку елите, јер је његов посао да подржава елиту а не обрнуто.

Radoslav-Milenkovic

“Није наш посао да ми подржавамо њега, већ је његов посао да подржава елиту, јер без елите нема државу”, казао је Миленковић у емисији “Један на један” Радио-телевизије Војводине.

Он је позвао председника Владе Србије, као и остале политичке функционере да покажу и елити и свим грађанима Србије како може да се живи са платом од 20 или 25 хиљада динара.

“Запослени у Српском народном позоришту, које је старије и од мене и од њега, имају плату од 19 или 20 хиљада динара. Било би боље да премијер подржава СНП… Од тих хиљаде и хиљаде климоглаваца нема ништа. Ја не знам где премијер живи. Он би нас који нешто знамо почистио… Хајде нека он узме 25 хиљада месечно и свима нам покаже како се с тим живи”, истакао је Миленковић.

Он је казао да је то фер понуда која се односи на све политичке функционере.

“Не знам шта политичари замишљају како људи живе. А елита, елита је социјална категорија, сви кубуримо на рубу егзистенције…”, казао је он.

Додао је и да Вучић треба да каже која га елита не подржава, јер, како је навео “елити” данас припадају и “естрада, и менаџери, и примитивци…” Себе, како каже, не сматра елитом која је премијеру потребна.

“Он не зна шта је позориште. Не долази у позориште. Видео бих га да је долазио, ваљда би нас поздравио…”, рекао је Миленковић, који је и универзитетски професор.

За себе каже да припада симболичкој елити, што, како је навео, подразумева више одговорности и озбиљне критеријуме у васпитању деце “како би разумела свет, а не били увлакачи” .

“Сад је та одговорност, нажалост, питање личног приступа, јер није уграђена у систем вредности, а пошто није извесно да ли то води добру, јер истовремено сведочимо да се корист постиже нечасним методима и да итекако можеш да будеш директор иако о нечему ништа не знаш”, указао је он.

Према његовим речима, представници елите данас нису ни заступљени у јавности, јер неки не желе да “тупе зубе у празно”, али и због тога што немају ни прилике да јавно иступају, “јер се и то мало вентила који смо имали гаси, или се брутално угасе целе емисије, као Утисак недеље”.

“Нека елита је и због тога протествовала, али је проблем што премијер мисли да та елита треба њега да подржава”, истакао је.

Радослав Миленковић је оценио да порука о потреби подршке елите процесу евроинтеграција не значи ништа и да је то само кич, већ да је суштинско питање какви идемо у Европу.

“Није спорно да бисмо сви у Европу, јер тамо има хлеба, посла, лепих излога. Није спорно ни да бисмо и европски систем вредности. Али, значи ли то да треба да кажем: нема везе што ови гладују, идемо ми у Европу. Или, да неки архитеката каже: нема везе што ће Београд на води тако да се гради, идемо ми у Европу”, запитао је.

Миленковић је казао да су људи у Србији јако уплашени од недостатка алтернативе, те да због тога у друштву владају депресија и безвољност. С друге стране, како је указао, постоји немогућност да се реагује и да та реакција има шири одјек.

Миленковић је казао да су му зато страшне и лицемерне оцене појединих европских званичника да у Србији нема проблема са медијима.

“Освајање слободе је тест личне снаге. И преостаје нам једино да се усавршавамо. Знање те чини јачим од твоје беде. И то је једино што нам преостаје”, оценио је.

За њега би једина политичка алтернатива била политичка опција која би обезбедила да сваки човек у овој земљи живи пристојно од свог рада, јер све друго види као властохлепље.

“Ја кризу не препознајем на лицима политичке елите, на тим лицима без професија, која су се сама прогласила експертима…”, казао је он, додајући да и суноврат система вредности долази са таквим политичарима који иду са старлетама на вечеру, који не граде библиотеке, ни музеје, већ нуде мађионичарске опсене и обећања да ћемо за две-три године нешто остварити а само да би неко трајао на власти.

“Ако за годину дана ниси у стању да решиш ни један принципијелни проблем, онда не треба да мењаш прозоре на позоришту, или школи. Школе си добиле ПВЦ прозоре, али нису постале боље. Да би то постале, морају учитељи да буду учитељи, да се врати достајанство…”, оценио је Радослав Миленковић.

Емисију “Један на један”, у којој је гост био Радослав Миленковић, можете погледати овде.

 

РТВ

Коментари (1)

  1. darens каже:

    Postovani Milenkovic R.,podrzavam Vas predlog,konacno neka se cuje glas obicnih i onih zbog kojih postoji drzava!Samo da li ,ce ih Vas predlog dotaci i podstaci na razmisljanje … ?!

Напиши коментар