Регион

Месић: Знам ћирилицу и не одричем је се!

Бука око увођења ћирилице као службеног писма у местима где, према резултатима пописа становништва живи више од једне трећине Срба, резултат је предизборне кампање за локалне изборе у мају, изјавио је бивши хрватски председник Стјепан Месић уверен да ће Закон о правима националних мањина бити спроведен.

Месић је рекао да се нико у Вуковару није борио против ћирилице.

“У ЈНА која је нападала град било је службено прописано да се пише латиницом и екавицом”, рекао је Месић, истичући да ћирилица није уведена 1991. године него се она одавно користи у Хрватској.

“Уосталом шта је увођење и ћирилице као службеног језика него стварање услова за суживот и разумевање. Ко зна једно писмо, разумеће друго”, рекао је и додао да он зна и једно и друго и да се ћирилице никада није одрицао.

“Зато сам у предности и ја и сви који знамо оба писма”, рекао је Месић који је присуствовао представљању књиге “Историографија холокауста у Југославији” викарног епископа липљанског Јована (Ћулибрка) у Загребу.

Што се тиче буке која се диже око увођења ћирилице и српског језика као службеног, Месић каже да је то у функцији локалних избора који ће у Хрватској бити одржани у мају.

Сетите се како се пре избора око многих ствари дизала прашина, а кад су они прошли, све се ућутало”, рекао је он истакавши потребу спровођења закона јер је Хрватска правна држава.

Говорећи о представљању књиге, Месић је нагласио да је стекао позитивне утиске и књигом и аутором. “навикао сам да свештеници проучавају одређене теме, а ово ми се чинио позитиван искорак”, рекао је бивши хрватски председник.
Он сматра да би таквих трибина требало да буде што више.

“О историји, поготово о темама као што је холокауст, требало би да говоре научници јер се онда не би дешавале манипулације”, рекао је Месић.

 

Извор: Танјуг

Коментари (1)

  1. Данко Б. Марин каже:

    Месић је крштен по православном обреду!Има и то негде записано :ЋИРИЛИЦОМ!!!!

Напиши коментар