Регион

Македонија пустила из затвора епископа Српске православне цркве Јована Вранишковског

Кривични суд у Скопљу је донео решење да епископ Охридске архиепископије Српске православне цркве Јован Вранишковски, који више од три године издржава казну у том затвору, буде ослобођен.

episkop-vraniskovski-jovan

Како наводе македонски медији, директор затвора Идризово је у образложењу захтева за решење о ослобађању Вранишковског навео да се он „успешно ресоцијализовао, као и да је одлежао половину затворске казне“.

Уколико нико не уложи жалбу на правоснажно решење о ослобађању, које је Кривични суд доставио затвору у Идризову, Вранишковски би требало да буде пуштен из затвора 19. јануара.

Ослобађање Јована Вранишковског се очекивало након посредовања председника Одељења за спољне послове московске патријаршије, митрополита Волоколамског Илариона.

Након посете митрополита Илариона Македонији, Архијерејски синод Македонске православне цркве позвао је македонске власти „да покажу милост“ према Вранишковском.

Вранишковски, који је осуђен по оптужби канонски непризнате МПЦ да је док је био њен владика проневерио 250.000 евра, казну издржава у затвору Идризово код Скопља, а због нарушеног здравља недавно је пребачен у Институт Мајка Тереза у Скопљу.

 

(Бета)

Напиши коментар