Регион

Капетан Драган пребачен у Загреб, за месец дана на слободи

Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, упућен је из истражног затвора у Сплиту у затвор Реметинац у Загребу, где ће након месец дана коначно стећи услов да затражи условни отпуст, рекао је Срни директор Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац.

Штрбац истиче да ће Капетан Драган остати у Реметинцу месец дана у такозваном Одјелу за дијагностику, где се спроводе сви затвореници пре упућивања у Казнено поправне установе, а претпоставља се да ће Капетан Драган бити упућен у затвор Лепоглаву.

Он је навео да су и Капетан Драган и његова одбрана једва чекали овај дан, зато што се након месец дана по окончању дијагностике и од првог дана упућивања на служење казне затвора, стећи услове да тражи условни отпуст, с обзиром на то да је већ одлежао две трећине казне.

„Што прије стигне у Реметинац у дијагностику, биће прије упућен у затвор и од тог момента може да тражи условни отпуст“, рекао је Штрбац.

Врховни суд Хрватске у јулу је скратио за годину и по казну затвора Васиљковићу и правоснажно га осудио на 13 и по година затвора због ратних злочина над цивилима и ратним заробљеницима у Хрватској.

Васиљковић је у притвору већ скоро 13 година, што му се урачунава у казну.

Према овој пресуди, остало му је да у затвору проведе још око пола године, а има право и да тражи условни отпуст.

Овом одлуком делимично је усвојена жалба Васиљковића у делу одлуке о казни, па је преиначена првостепена пресуда Жупанијског суда у Сплиту којом је, у септембру прошле године, Васиљковић био осуђен на 15 година.

Васиљковић је осуђен због наводног ратног злочина у книнској тврђави и при нападу на Глину, док је због недостатка доказа на сплитском суду ослобођен оптужбе да је наредио убиство двојице непознатих заробљених усташа у фебруару 1993. у Брушкој, крај Бенковца.

Васиљковић је све оптужбе одбацио.

Капетан Драган, који има и српско и аустралијско држављанство, ухапшен је у Аустралији где је живео, а Хрватској је изручен у мају 2015. године. Од Србије није добио ни најмању помоћ током суђења.

Коментари (1)

  1. Elaine каже:

    Australia…..USA arse kissers…..shame on you….

Напиши коментар