Регион

Македонија: Мигранти пробили блокаду, полиција употребила шок бомбе

Грчко-македонска граница ће и данас, према ранијој одлуци Владе Македоније, остати зтворена за масован пролазак избеглица са Блиског истока које стижу из Грчке и биће омогућено само контролисано пропуштање

мигранти-македонија

Македонска полиција поново је употребила шок бомбе против мигранта који су у једном тренутку пробили полицијску бликаду и ушли у Македонију. До нове ескалације сукоба на грчко-македонској граници дошло је у тренутку када је неколико стотина миграната, користећи прилику док су македонске власти пропуштале жене и децу, навалило на бодљикаву жицу како би прешли границу.

Грчко-македонска граница ће и данас, према ранијој одлуци Владе Македоније, остати зтворена за масован пролазак избеглица са Блиског истока које стижу из Грчке и биће омогућено само контролисано пропуштање, пре свега рањивих особа које у групама иду даље према Железничкој станици у Ђевђелији.

УНХЦР је саопштио да је македонска полиција синоћ због обилних падавина преко дивљег граничног прелаза пропустила велику групу миграната.

Рано јутрос са Железничке станице у Ђевђелији је за Табановце кренуо воз са око 300 миграната.

За данас је најављено више ванредних возова за транспорт миграната из Ђевђелије.

Током јучерашњег дана пет композиција капацитета од 200 до 700 путника са мигрантима је напустило жељезничку станицу у Ђевђелији ка Табановцима, од којих су три биле редовне и два ванредне.

На жељезничкој станици у Ђевђелији тренутно има око 200 до 300 миграната који долазе углавном из Сирије, Авганистана, Ирака, Пакистана, Сомалије, Палестине, Конга, Бангладеша, Нигерије, Камеруна, Еритреје, Етиопије.

До јуче је укупно 41.595 страних држављана добило потврду за изражену намеру за подношење захтева за признавање права на азил.

Ноћ на јужној граници Македоније протекла је без већих инцидената.

Мање групе су током ноћи покушале да кроз рупе у обезбеђењу и другим путевима неконтролисано пређу границу, па су припадници војске И полициије поставили додатну жичану ограду.

Војска и полиција пропушта изнемогле избеглице и помаже им да добију одговарајућу лекарску помоћ и деле им воду. Реч је пре свега мајкама са децом и трудницама.

Уобичајено се пропуштају групе од по 200 до 300 миграната који прелазе преко нерегулисаног граничног прелаза уз пругу којом саобраћа међународни воз на релацији Солун – Скопље.

Уз помоћ преводилаца за арапски језик мигранти преко мегафона добијају упутства да остану у тампон зони, на простору тзв. ничије земље и да сачекају у реду за организовани прелаз.

Упркос томе, међутим, било је група које су покушале да кроз рупе у огради насилно уђу у Македонију, па су војска и полиција током ноћи поставили додатну заштитну ограду.

УНХЦР је изразио спремност да обезбеди помоћ владама Македоније и Грчке да се изборе са насталом ситуацијом са мигрантима на граници.

Високи комесар за избеглице Антонио Гутиерес је у вези настале ситуације терлефоном разговарао са министром спољних послова Николом Попоским од кога је добио уверавања да граница убудуће неће бити затворена.

УНХЦР је саопштио да има разумевања за притисак са којим се Македонија суочава као и за легитимну забринутост за безбедност државе и апелује на владу да успостави механизме неопходне за организовано управљање границама које ће водити рачуна о заштити избеглица.

ЂЕВЂЕЛИЈА: ПЉУШТИ КИША, ВАНРЕДНИ ВАГОНИ КА СРБИЈИ

У Ђевђелији од јутрос пљушти киша, а Железничка станица у том македонском граду, уз саму границу са Грчком, као и протеклих дана пуна је избеглица, који чекају да возовима буду транспортовани до Табановаца, односно Србије.

Из те жлезничке станице пут Србије јутрос је отишло четири вагона пуна избеглица који су, пошто су се домогли превоза и могућности да напусте Македонију, видно срећни, јавила је екипа Тањуга са лица места.

Мигранти на локалним чесмама на и око Железничке стаице у Ђевђелији покушавају да се окупају и оперу одећу, након дугог путовања.

У непосредној близини и око саме станице разапете су металне тенде и настрешнице, које служе као импровизовани прихватни центри. Њих има и на перону.

Ту се мигрантима пружа прва помоћ са обзиром на то да они најчешће имају ране по ногама од дугог и напорног ходања, али има и напада епилепсије због стреса и стања колапса од умора, рекао је Тањугу Слободан Митровић из Црвеног крста Македоније.

Према његовим речима, два најтежа случаја су се догодила пре два дана када је неколико деце доживело струјни удар, али су они сада добро и опорављају се.

Иначе, репотер Тањуга је јавио да је дезинформација да је један припадник полиције ових дана рањен, као и да је на мигранте бацан сузавац.

Железничка станица је пуна локалних препродаваца који мигрантима по знатно вишим ценама продају цигарете, воду и воће.

На пример, кутију цигарета која кошта два евра, само мигрантима продају за пет.

Ту су и волонтери македонских невладиних организација и УНХЦР-а, који имају преводиоце за арапски ради лакшег споразумевања са избеглицама.

БУГАРСКА РАСПОРЕЂУЈЕ ВОЈСКУ НА ГРАНИЦИ ЗБОГ ИЗБЕГЛИЧКЕ КРИЗЕ

Бугарске власти су објавиле да ће и војска те државе бити распоређена на границама ка Македонији и Грчкој због алармантног стања са избеглицама са Блиског истока, објавио је македонски портал 24 вести.

Бугарско министарство одбране ће предложити конкретне мере како би се заједно са тамошњом полицијом обезбедила државна граница.

Копнене војне снаге и погранична полиција ће почети заједничке активности на критичним тачкама на зеленим границама и на граничним прелазима.

Ово је одлучено на јучерашњем састанку у Министарству за унутрашње послове коме су присуствовали шефови безбедносних служби, премијер Бојко Борисов и министар финансија.

 

Новости

Напиши коментар