Регион

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У МАКЕДОНИЈИ: Општи хаос због миграната, полиција испаљује сузавце, ангажована и војска

Македонска полиција испалила је данас сузавац у покушају да потисне неколико хиљада миграната и избеглица које покушавају да уђу у ову земљу из Грчке.

Djevdjelija-Makedonija-granica-grcka-аzilanti-migrant-emigranti-imigranti-vojska-policija-3

Ројтерсов извештач са лица места наводи да је неколико хиљада људи са Блиског истока, из Африке и Азије провело ноћ на ничијој земљи, након што је Македонија јуче прогласила ванредно стање и затворила своју јужну границу за мигранте и избеглице.

Полиција у опреми за разбијање немира, која стоји иза бодљикаве жице, испалила је сузавац у покушају да потисне људе који желе да прођу кроз Македнију на путу ка Мађарској и Шенгенској зони ЕУ.

Djevdjelija-Makedonija-granica-grcka-аzilanti-migrant-emigranti-imigranti-vojska-policija-2

Локални медији су јавили да је ноћас, око један сат после поноћи, група од око 300 миграната успела да се пробије и пређе на македонску територију и сада је у току акција њиховог прикупљања како би били враћени у Грчку.

Део миграната се жали на полицијску бруталност македонских безбедносних снага.

Они кажу да је једну жену ударио полицајац и да се она сада налази у болници, али то за сада није потврђено.

Djevdjelija-Makedonija-granica-grcka-аzilanti-migrant-emigranti-imigranti-vojska-policija-1

На Железничкој станици у Ђевђелији се налази стотинак избеглица из групе која је успела да уђе у Македонију.

Један мигрант је ножем убо полицајца. Сведоци кажу да је полицајац рањен када је тим македонске специјалне полиције пришао да мигрантима контролише документа.

Један мигрант је нагло потегао нож и убо полицајца у стомак, јавља македонски портал Фокус.

Полицајац је, кажу сведоци, пао и трзао се на асфалту у грчевима док нису стигла амбулантна кола. Не зна се да ли је полицајац преживео, а о овом догађају се очекује саопштење македонског МУП-а.

Djevdjelija-Makedonija-granica-grcka-аzilanti-migrant-emigranti-imigranti-vojska-policija

Више од 4.000 миграната блокирало је јуче међународну пругу Солун-Скопље код Ђевђелије. У извештајима се терена се наводи да у безграничном простору најмање 3.000 избеглица чека да уђе у Македонију, а очекује се и повећање тог броја.

ТВ Плусинфо тврди да су гранични прелази између Македоније и Грчке затворени за избеглице, те да су дуж граничног прелаза распоређени специјалци како би контролисали ситуацију.

Срна / Танјуг

Напиши коментар