Приче ветерана

Коме смета назив улице по хероју из ЈСО?

У СО Бајина Башта стигла петиција са 30 потписа чланова ДС и ЛДП, који траже да се Улици Бориса Плахуте врати стари назив.

ulica-borisa-plahute

ПЕРУЋАЦ – Неутешна мајка, Деса Плахута, која је 1998. године, на Косову и Метохији изгубила тада тридесетогодишњег сина Бориса, силно се обрадовала иницијативи Месне заједнице да се свом мештанину, који је дао живот за Србију, одужи тако што ће једну улицу назвати по њему. Предложено је, наиме, да се постојећа Хајдук Вељкова у Перућцу преименује у Улицу Бориса Плахуте.

Иницијативу је подржало Удружење ратних војних инвалида свих ратова из Бајине Баште, а позитивно мишљење добијено је и од Општинског већа, и од надлежног Министарства…

– После спроведене законске процедуре, 1. априла представници Дирекције за изградњу, у присуству родбине, пријатеља, представника МЗ Перућац и Удружења ратних војних инвалида, на почетку и крају улице, поставили су знакове у облику путоказа, а једно улично обележје и на зид куће у којој живи Борисова мајка – каже Иван Милосављевић, челни човек УРВИ из Бајине Баште.

majka-desa– Мештани су се брзо привикли на ову промену, а онда је, са вишемесечном задршком и на изненађење многих, СО Бајина Башта упућена петиција из Перућца, са 30 потписа, којом се тражи да се улици врати стари назив. Нема, међутим, ни једне речи о томе зашто потписницима није по вољи да једна мала уличица у Перућцу ниси име њиховог суграђанина и дугогодишњег комшије.

Борис је, иначе, био старији син словеначког електричара Алојза Плахуте и рођене Перућанке Десе, која потиче из фамилије Ђокић. Упознали су се током изградње ХЕ „Бајина Башта“, 1966. Убрзо је уследило венчање, а после две године родио им се први син, Борис. Потом су добили и Дејана, те се – по природи посла – селили од градилишта до градилишта: у Цеље, Кладово, Обреновац… После девет година, нажалост, брак им се распао, па се Деса сама борила и изборила да децу изведе на прави пут. Равно 24 године радила је као чистачица у Градској апотеци из Бајине Баште…

Животни пут је браћу Плахута одвео међу припаднике елитних полицијских снага. Борис је био припадник Јединице за специјалне операције, а колеге су овог патриотски настројеног и храброг младића једноставно звали – Плави. Крајем септембра 1998, међутим, у Перућац је стигла тужна вест: од рана задобијених на Космету, у борби против шиптарских терориста, Борис Плахута преминуо је на ВМА у Београду. Иза себе је оставио супругу Радмилу, кћерке Ану и Марију, те брата Дејана и мајку Десу. Уз почасти, како и доликује, сахрањен је у родном Перућцу, на месном гробљу.

Напиши коментар