Србија

Ко одбије вакцинацију детета биће кажњен

Родитељима који одбију да вакцинишу дете прети пријава и казна. Најчешће одбијају вакцину из страха да ће она изазвати нус-појаве. Одбијају вакцину која штити од малих богиња, рубеола и заушки

Вакцинација новорођенчади, одојчади, мале и школске деце је обавезна и то је регулисано законом Републике Србије. Ипак, страх да ће вакцинација изазвати нус-појаве и сумња у делотворност вакцина, код појединих родитеља јачи је од закона, због чега они одбијају да вакцинишу своје дете, на властиту одговорност.

Ово је показао пример Новосађанке М. Л. (34), самохране мајке, која је на последњој контроли код педијатра одбила вакцинацију своје једноипогодишње девојчице.

– Много сам истраживала о последицама вакцинације и видела да постоји сумња да ММР вакцина, коју је као наредну требало да прими моја Лена, изазива аутизам – прича за ова мајка.

– Упитала сам педијатра ко ће својим потписом сносити одговорност да последице неће бити штетне за моје дете, а она је одговорила: нико. Онда сам решила да је нећу вакцинисати. Докторка ми је тад тражила да потпишем како одбијам вакцинацију и запретила ми Центром за социјални рад и инспекцијом.

Уплашена да ће изгубити старатељство, ова Новосађанка ипак није потписала изјаву и како сама каже, пролонгирала је вакцинисање девојчице, док се не распита која су јој права и обавезе по том питању.

Начелник Службе за здравствену заштиту деце у Дому здравља „Нови Сад“ др Бранислава Станимиров потврдила је за наш лист да родитељи најчешће одбијају ММР вакцину, која штити од малих богиња, рубеола и заушки.

– Различити су разлози због којих родитељи одбијају вакцинацију. Најчешће је то страх од аутизма, али правила нема – каже др Станимиров. – Међутим, важно је напоменути да није научно доказано да је вакцинисање ММР вакцином окидач за настанак аутизма код деце. Нажалост, има аутистичне и невакцинисане деце. Законска и морална обавеза сваког родитеља је да брине о детету и ми све случајеве невакцинисања морамо да пријавимо надлежним институцијама.

Случајеве где један или оба родитеља одбију да вакцинишу дете педијатри су дужни да пријаве Институту за јавно здравље Војводине и санитарној инспекцији, а кад је у питању потпун изостанак имунизације од рођења детета, што је, објашњава она, најчешћи случај у дисфункционалним породицама и из маргинализованих група, педијатри алармирају и Центар за социјални рад.

Они родитељи који су одбили само једну вакцину, јер лично сумњају у њену делотворност, како сазнајемо, требало би да се кажњавају новчано и прекршајном пријавом.

– Вакцинални пунктови обавештавају наше инспекторе, а санитарна инспекција дужна је да родитеље потом пријави судији за прекршаје – каже Рајко Булатовић, из сектора за санитарни надзор Покрајинског секретаријата за здравство.

– Међутим, не зна се која је судбина тих прекршајних пријава, да ли стигну на ред или застаре и да ли после њих родитељи ипак вакцинишу дете.

ИЗЈАВА

Др Станимиров каже да постоје и спорадични случајеви у којима родитељи из неког разлога избегавају вакцине против дечје парализе, дифтерије, тетануса, менингитиса и вирусног хепатитиса. Како каже, коју год вакцину да одбију, родитељи морају у Дому здравља да потпишу изјаву у којој преузимају одговорност за своје поступке и потврђују да су одбили да се њихово дете, супротно закону, вакцинише.

Коментари (5)

 1. Aleksandar каже:

  Dakle kazne idu ali nemoraju d avakcinisu svoju decu i tako ce ostati.Jer sve je to skoro tacno i spoznato u svetu od USA pa do nas i dalje.Postovati pravo roditelja da odlucuje.

 2. Vojkan каже:

  Aj da vidim kako ce da nam zabrane da ne vakcinisemo decu sa ovim otrovima! Niko pri zdravoj pameti nece vakcinisati dete!

 3. Ненад Јовановић каже:

  Ја сам своје детенце вакцинисао у Шпанији пре навршене друге године и сматрамо да му је бакцинација изазвала алергију на крављи млечни протеин. Лекари то нису подржали али се нисмо обазирали и решили док не наврши четири године или не прође проузрокована не толеранција, не добије ни једну вакцину, а поготову никад више коктеле, него евентуално појединачне вакцине.

  Претње су била уз самог дома здравља, притисци из општине, али закон допушта да родитељи одлучују, јер вакцинације је пропоручена али не и обавезна. Припремили смо сву неопходну документацију и у вртићу се директорица заузела, таман посла да због тога не буде примљен!

  Дете се тренутно развија нормално, на другом континенту, и нећемо одустати од наума.

  Вакцина против заушки?

  Ја сам их прележао и сећам се да су ме водили код заражених, јер је за дечаке препоручљиво да их прележе пре пубертета. Дечје болести помажу правилном развоју деце, отуд им име, не зато што не каче одрасле!

  Ми смо сложени организам, у којем микроорганизми остварују симбиозу с нашим ћелијама, јер на тај начин боље искоришћавамо све расположиве изворе.

 4. Radomir каже:

  SVAKI AA BAS SVAKI RODITELJ IMA ZAKONSKO PRAVO DA NE VAKCINISE SVOJE DETE JER SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA JE NA NJIHOVOJ STRANI I PO STANDARDIMA TE SVETSKE ZDRAVSTRNE ORGANIZACIJE RODITELJ IMA PRAVO DA SE IZJASNI DA NECE DA VAKCINISE SVOJE DETE I KAD DODJE NA SUD NEKA SE SAMO POZOVE NA ZAKONE KOJE PROKLAMUJE SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA CIJA JE POTPISNICA I NASA ZEMLJA PA NEK SUDIJE NADJU I NEK CITAJU STA SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA PROKLAMUJE ODNOSNO KAKVI SU NJENI ZAKONI STO ZNACI DA NIKO NEMA PRAVO DA PRISILJAVA NIKOG DA VAKCINISE SVOJE DETE JER JE KOD NEKIH VAKCINA DOKAZANO DA IZAZIVAJU AUTIZAM,PARKINSONOVU BOLEST I MNOGE DRUGE BOLESTI.ZNACI STOP ZA VAKCINACIJU MOG DETETA BEZ NEZELJENIH EFEKATA A DOKTORI NEKA CITAJU MALO STA PROKLAMUJE SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA DA SVAKI RODITELJ IMA PRAVO DA IZABERE DA LI CE VAKCINISATI SVOJE DETE ILI NE.

 5. Mama deteta koje ima potvrđene reakcije na vakcine каже:

  Odbijam jer mi dete zbog IDIOTA od lekara i plaćenika farmako mafije trpi poslesice od vakcina! Kada mi se svi koji pametujete budete potpisali da preuzimate punu odgovornost ako se mojoj deci nešto desi,onda će i dobiti vakcine. Ne zaboravite, pojedine mečke se ne plaše rešeta. Ovo je 21. vek i vrlo dobro znam svoja i prava svoje dece. Ko krene na roditelje i decu koja su oštećena od vakcina,mora da zna da i mi znamo da primenimo silu i ako nismo baš toliko primitivni kao naša država. Da, ne plašim se više nikoga i ničega jer ću za svoju decu i kanibal da postanem samo da bi ih odbranila od ispranih mozgova.

Напиши коментар