Досије

Католичка црква улаже у производњу оружја, антибеби пилула, порнографских материјала и скрива своје огромно богатство

Након десетак хиљада случајева сексуалних и педофилских скандала који су открили како свештеници Католичке цркве не зазиру од мучења и силовања деце, младих и жена, отворено се поставља питање може ли ова организована религија представљати камен темељац морала и етике. Али, ако мислите да је то једино „прљаво рубље“ које крије ова религијска организација, онда вас морамо разочарати. Истина је пуно гора.

Зарада пре свега

Иако је већ писано о томе како немачка испостава Католичке цркве зарађује стотине милиона евра на порнографским и еротским материјалима, попут ДВД-а с порнићима и књигама с експлицитним сексуалним материјалом као што је „50 нијанси сиве“, чини се да ова религијска организација не преже од зараде новца чак и на контроверзним производима попут антибеби пилула и оружја.

Католичка црква је уложила знатан новац у развој и производњу војних беспилотних летелица.

Католичка црква је уложила знатан новац у развој и производњу војних беспилотних летелица.

Наиме, Паx-Банк, банка Католичке цркве и Каритаса, која промовише етичко улагање новца у складу с науком Католичке цркве, се недавно нашла у необраном грожђу након што је немачки Дер Шпигел открио како је ова банка уложила 826.000 долара у Бритиш Армс компанију, тачније, у највећег британског произвођача оружја, који је познат по производњи нагазних мина, лаког и тешког јуришног оружја, оклопних возила, тенкова, различитих система навођења и бојевих пројектила свакаквих врста.

Антибеби пилула, је средство за спречавање зачећа, црква је деценијама сматрала ултимативним злом, па је ипак на њој зарађивала.

Антибеби пилула, је средство за спречавање зачећа, црква је деценијама сматрала ултимативним злом, па је ипак на њој зарађивала.

Осим овог изненађења, Паx-Банка је уложила 230.000 долара у Wyeth Pharmaceuthicals, компанију која је позната по својој гами производа за спречавање зачећа, попут антибеби пилула.

Ова инвестицона банка је уложила и 1.252.000 долара у различите компаније за индустријску прераду дувана.

Флоскула или нешто друго

Пакс-Банка је основана 1917. године како би служила цркви и њеним институцијама у бољем економском сналажењу и улагању. На страници ове банке се јасно даје до знања који је циљ банке и како су црквене доктрине изузетно важне у пословању ове банкарске институције:

„Католичкој цркви требају одличне перформансе унутар својих инвестиција које не смеју бити у супротности са хришћанским вредностима. Од 1917. године Пакс-Банка одржава одличан баланс између високих перформанси и хришћанских вредности кроз властиту филозофију: ексклузивно фокусирање на католичке институције и њихове кориснике. Пакс-Банка се оријентише ка пословима и циљевима који прате хришћанске идеале. Капитал којим ми располажемо се инвестира с благословом Католичке цркве и максималном одговорношћу и транспарентношћу. Инвестиције које се противе католичким хришћанским принципима се неће моћи остваривати кроз нашу банку. Ми то гарантујемо властитим именом.“

Директор Пакс-Банке, Винифред Хинзен, се јавно извинио за грешке које је начинила банка под његовим водством, те је навео како ће се дотичне деонице исти трен продати.

Немачка транспарентност

У неколико задњих година, немачка полиција је ухватила бројне припаднике католичког клера који су утајили и крали новац како од добровољних прилога, тако од Немачке државе. Дер Шпигел је открио како су припадници Католичке цркве у задњих пар година отуђили преко 50 милијарди евра, што је за сваку државу огроман новац. Поред градње баснословних бискупских дворова, до куповине станова, компанија, деоница и скривања новца испод мадраца, финанцијске службе ове државе су имале пуне руке посла.

Карстен Фрерк, политолог из Берлина, је на рачун полицијских досијеа одлучио да напише књигу под називом Violettbuch Kirchenfinanzen – Књига с мутним црквеним финасијама, али верници уместо да прочитају шта се у њој налази и шта је открила немачка полиција, сматрају како је реч о оцрњивању њихове љубљене цркве.

Јако је тешко рећи шта се догађа по осталим државама у којима Католичка црква има јаке „филијале“. У Хрватској смо у неколико задњих година имали прилику видети бројне финансијске и сексуалне скандале, од проневере новца Каритаса до педофилије унутар црквених зидова и домова Каритаса, такође смо имали прилику видети убиства повезана с клером и продају црквене земље од стране надобудног фратра. Па ипак, нико из јавности се не усуђује да пропита да ли је конкордат између Републике Хрватске и Католичке цркве правилна ствар и сме ли се опраштати порез институцији која се бави малверзацијом с новцем и силује децу?

Чини се да транспарентност цркве код Хрвата нема никакве везе с истином нити правим стањем на терену, сво смеће се брзо помете под тепих, а свештеници, фратри и делатници Каритаса који су се огрешили о закон брзо постану стара вест о којој нико не жели да размишља.

Душебрижници бизнисмени

Католичка црква није једина организована религија која мора одговарати за своја (не)дела. Недавно је објављена информација у којој је откривено како је Англиканска црква, на чијем челу од Хенрика VIII стоји краљ или краљица Уједињеног Краљевства, инвестирала десет милиона фунти у највеће компаније за производњу оружја, понајвише у ДСЕи.

Портпарол Енглеске цркве је рекао како је ДСЕи-јев удио у производњи оружја од укупне производње само 3%, али ипак ова фирма је водећи произвођач оружја у Великој Британији и та чињеница се не може побити.

Унутар ДСЕи-а се налази General Aviation која искључиво производи ратне авионе, хеликоптере, беспилотне летелице и друге „ратне играчке“ с напредном технологијом.

Та три посто зараде ДСЕи-а који се односе на производњу ратне технологије и оружја износе невероватних четири милијарде долара годишње чисте зараде, тако да се Англиканска црква не може баш лако оправдати овом работом.

Сигурни смо да таквих работа има и више али овакве и сличне информације јако тешко долазе до јавности.

Коментари (1)

  1. Корнелиjе Кодреану каже:

    Ватикан jе сатанино гнездо.

Напиши коментар