Србија

ИЗДАЈА! Вучићева Влада признала пасоше „Републике Косово“!

Од данас становници „Косова“ са косовским пасошима могу да путују преко граничних прелаза у Србији, ка Хрватској, Мађарској, Бугарској и Македонији, укључујући и са аеродрома у Нишу, а аеродром Никола Тесла могу да користе још од 22. септембра, саопштено је из канцеларије заменице тзв. косовског премијера, Едите Тахири.

vucic-kosovo

Овај споразум ступио је на снагу дан након што су косовска и српска делегација у Бриселу постигле договор о томе да се посете косовских и српских званичника од 1. децембра договарају преко официра за везу у Београду и Приштини, уместо досадашњег посредовања EULEX-а, као и дан након што је српска влада усвојила нову уредбу о признавању диплома косовских универзитета. Истовремено, са српске стране нема званичне потврде, или демантија ове вести.

Данас ступа на снагу споразум о слободном кретању постигнут 16. септембра, на основу којег ће грађани са косовским пасошима моћи преко Србије да путују у треће земље, а преко аеродрома и копнених граничних прелаза са Хрватском и Мађарском, пренели су данас косовски медији, позивајући се на саопштење за медије из канцеларије заменице тзв. косовског премијера, Едите Тахири, издато након јучерашњег састанка српске и приштинске делегације у Бриселу.

Овај споразум ступио је на снагу дан након што су косовска и српска делегација у Бриселу постигле договор о томе да се посете косовских и српских званичника од 1. децембра договарају преко официра за везу у Београду и Приштини, уместо досадашњег посредовања EULEX-а, као и дан након што је српска влада усвојила нову уредбу о признавању диплома косовских универзитета.

Од данас становници Косова са косовским пасошима могу да путују преко прелаза – Шид, између Србије и Хрватске, Келебија – између Србије и Мађарске, Градина, између Бугарске и Србије, Прешево – између Србије и Македоније, укључујући и са аеродрома у Нишу.

У саопштењу из канцеларије Едите Тахири, међутим, како преносе косовски медији, истиче се да грађани Косова са косовским пасошима још од 22. септембра могу да користе београдски аеродром „Никола Тесла“ као транзитни аеродром за путовања.

У Бриселу су 16. септембра српска и косовска делегација постигле два споразума о слободи кретања и струји. Ови разговори у Бриселу, међутим, ни на једној страни претходно нису били најављени за јавност, са изузетком јучерашњег саопштења из канцеларије косовског премијера да у Бриселу у уторак борави косовска делегација која води разговоре о „процени тока примене бриселског споразума о прикупљању царинских прихода на два гранична прелаза на Северном Косову,“ те да ће одржати „билатералне састанке са представницима ЕУ у вези са постигнутим бриселским споразумима о питањима енергетике и телекомуникација.“ Ни у њему, међутим, тада није најављен разговор са српском страном, као ни разговори о слободи кретања

Шиптарски плаћеник Марко Ђурић обмануо јавност у септембру: Признали смо само личне карте, не и пасоше

У изјави за Вечерње новости од 18. септембра, два дана након постизања проширеног споразума о слободи кретања, директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, рекао је да Србија не признаје косовске пасоше, те да овај споразум то и не подразумева, али и да ће грађани Републике Србије, како је рекао, са личним картама „привремених институција у Приштини“ (како Марко Ђурић тепа инстиуцијама самозване „Републике Косово“) моћи да користе додатне граничне прелазе у транзиту, како би се проширила слобода кретања и омогућило да аеродром у Београду има више путника.

„Ова мера не значи употребу било каквих других исправа, осим исправа Републике Србије на целој територији земље и не укључује никакав договор о пасошима. Он проширује слободу кретања и омогућиће да аеродром у Београду има више путника, а да транзит робе и људи, без обзира на националност, буде несметан,“ навео је тада Ђурић.

Коментари (4)

 1. Момчило Стојковић каже:

  Ако је тачно да је Србија у Бриселу признала важност пасоша албанске (онда не више самозване државе) Косова, онда зкључујем да је било јако штетно по Србију и српски народ што је ова влада у Србији “бранила” српске интересе. Све би се боље по српски народ завршило да ова власт није ништа чинила. Сада је све очигледније да је све што је ова (али морам рећи и предходне ) влада чинила, искључиво на штету Стбије и српског народа. Некада се заиста питам да ли су ове владе заиста српске или су инструмент неке друге, нама непријатељске владе. А што је најгоре, све се ради иза леђа јавности.Срамота, срамота за сва времена срамота. Где ће вам душа? За телла знам, побећићете када буде критично, јер сте обезбедили све што вам је потребно.

 2. rale каже:

  Kao da Vas je Vas premijer jednom slagao,pa se sad nesto cudite!!!!!

 3. Radomir каже:

  Placeni Izdajnik,Sta ce sada reci Putin i Lavrov,koji su ga hvalili kao domacina OEBsa ,Vucic kaze ne zabada noz u ledja Rusima ,Ali zabio je nama Srbima,Kako na to reaguje Toma predsednik Srbije ?Sta kazu Opozicione partije ?

 4. Sale каже:

  Sramota!!
  Razocaran sam u nasu vladu,i ako sam i sumnjao da ce se dogoditi. Pa da zasto i kazu da je vucic madjionicar.
  skoro ce se odvajati i vojvodina. Stacemo pod krusku koliko nas ima..

Напиши коментар