Србија

Иза покушаја довођења терористе Тачија у Београд стоји Велика Британија

Шиптарски терориста који је осуђен за ратне злочине над Србима и шеф такозване косовске дипломатије Хашим Тачи највероватније неће доћи у Београд јер није добио сагласност Владе Србије.

hasim-taci-uck-ovk-teroristi

Тачи је раније потврдио учешће на конференцији о западном Балкану и ЕУ 24. априла, који организује досад мало позната невладина организација Омладински одбор за образовање.

Да је Тачи спреман да поштује одлуку власти Србије, каква год она била, потврдио његов заменик Петрит Сељими.

– Заменик премијера Тачи је пре неколико недеља примио позив организатора и изразио спремност да учествује на конференцији. Ми чекамо потврду од српске државе ако има политичке воље за посету – казао је Сељими у Приштини.

Међутим, иза покушаја довођења Тачија у Београд стоји Велика Британија.

Британска амбасада у Србији је у великој мери учествовала и у оснивању “Омладинског одбора за образовање” и један је од највећих донатора те НВО.

Управо су Британци и дали зелено светло за позив те НВО Тачију да учествује на конференцији о западном Балкану и ЕУ 24. априла у Београду, а амбасадор у Србији Денис Киф је једини амбасадор западних земаља који је потврдио своје учешће.

С друге стране из Владе Србије стижу јасна упозорења да би Хашим Тачи био ухапшен уколико би дошао у Београд. Прво је то јасно рекао министар полиције Небојша Стефановић, а затим и потпредседник Владе Зорана Михајловић.

– Ако је неко прекршио закон, а постоји индиција да јесте, и ако у овој земљи за тако некога постоји одлука шта треба да се деси, онда се ми понашамо у складу са законом – рекла Михајловићева.

Портпарол високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич каже да у случају посете Тачија Београду треба “испоштовати процедуру предвиђену Бриселским споразумом”.

– Током дијалога о нормализацији договорена је процедура узајамних посета српских и косовских званичника која предвиђа да се све решава преко официра за везу – каже Коцијанчичева.

Коментари (1)

  1. Zoran каже:

    Иза свих “навлака” и Српске пропасти стоје “пријатељи” енглези и американци. Одавно је требало “откачити” енглезе и прекинути сваке дипломатске односе са њима. Они су нам највећи душмани, гори него Немци и Турци.

Напиши коментар