Србија

Инфилтрација профашистичких странака из Мађарске у Војводину

Након што се премијер Мађарске Виктор Орбан изјаснио да ће на изборима у Србији подржати Савез војвођанских Мађара и активно учествовати у кампању лидера ове странке Иштвана Пастора, председник ултрадесничарске партије Јобик Габор Вона позвао је војвођанске Мађаре да гласају за Покрет мађарске наде.

Покрајински посланик и председник политичког савета ПМН Ласло Ђула сматра да је политичка подршка коју им Јобик пружа у овом тренутку од изузетне важности.

„Одлучујуће је да Јобик подржи Покрет мађарске наде јер обе странке имају сличан страначки програм, са јаком националном свешћу“, наводи Ђула.

Овим је екстремистички Јобик и озваничио сарадњу са Покретом мађарске наде, који је изникао у Војводини као легално крило забрањеног покрета 64 жупаније, чији је лидер Балинт Ласло некадашњи намесник овог фашистичког покрета за територију Војводине. Сличну прошлост имао је Јобик, који је израстао из покрета Мађарска гарда, са карактеристичним обележјима попут црвено-беле заставе коју је користила нацистичка партија која је неколико месеци 1944. године владала у Мађарској.

„Без Јевреја, Рома и националних мањина“

Политичке методе Јобика и ПМН су идентичне, јер је управо Покрет мађарске наде иницирало увођење „цивилних стража“ усмерених против ромске популације на северу Покрајине, што је појава коју Јобик већ неко време организује у Мађарској. Сам Габор Вона је такође познат по опасним говорима о Мађарској „без Јевреја, Рома и националних мањина“, идеје које промовишу и организације крајње деснице у Војводини и Србији.

Како каже председник Грађанског савеза Мађара Ласло Рац Сабо, сарадња Јобика и Покрета мађарске наде настала је након што је Орбан подржао Пастора, након чега је Јобик одлучио да искористи остатак мађарског бирачког тела у Војводини. Он, међутим, не сматра да ће такве идеје наћи плодно тло у Покрајини.

„То је на дугачком штапу, јер се код бирача жестоки национализам и реторика крајње деснице више не примају“, каже Рац Сабо.

Коментари (4)

 1. zvezdan каже:

  nedajte se srbi od unutrasnjih gamadi prodanih dusa koji oce da razore srce srbije

 2. Aleksandar каже:

  Sta smoocekivali od njih tu nema nista novog.Poznata stara i dobra politika.

 3. zoran каже:

  Danas u mome gradu u SRBIJI srbi uzimaju madjarske pasose i polazu zakletvu u madjarkoj na odanost,zarad mogucnosti da bi radili u evropi.Nema sluzbe srpske koja moze to da spreci 80 000 zahteva je dobijeno za madjarsko drzavljanstvo od strane srba…..

 4. Zoran каже:

  Свима и свакој мањини, врата су отворена, па нек се носе у пиз… матер…. из Србије. Моје лично мишљење је да овакве треба одмах избацити и одузети им држављанство Србије, уз доживотну забрану уласка. Даш керовима прст, а они хоће, не шаку, него целу руку до рамена.

Напиши коментар