Србија

И Србе прислушкују…

Пише: Игор Гојковић

Комплекс Војске Србије на Дедињу уступљен Американцима за прислушкивање

Европу ових дана потресају скандали око америчког прислушкивања телефонских разговора највиших званичника, а и грађани Србије верују да их Американци прислушкују већ дуги низ година. Центар ЦИА за Балкан враћа се из Софије у Београд

Шпијунска афера међу евро-атлантским савезницима озбиљно је пре неки дан наљутила француске и немачке власти, чији су грађани били мета опсежног прислушкивања од стране моћне америчке Националне агенције за безбедност (НСА).

Међу снимљених чак 70,3 милиона телефонских разговора у Француској, на мети нису били само осумњичени за тероризам, већ и обични грађани, људи из света политике и пословног окружења, администрације. У Немачкој је прислушкивана чак и сама канцеларка Ангела Меркел.

И грађани Србије верују да их Американци прислушкују већ дуги низ година, првобитно из балканског центра ЦИА-е који је био смештен у недавно напуштеној згради америчке амбасаде у улици Кнеза Милоша у Београду, а након тога из америчке базе Бондстил код Урошевца на Косову.

Наиме, у Бондстил је у марту ове године Пентагон послао чувену 525. борбено – обавештајну бригаду за специјалне операције, познату под називом „Муњевита”, посебно обучену за прикупљање обавештајних података и електронско ратовање. Припадници ове јединице прикупљају информације, раде обавештајне анализе и надзор на даљину, а искуство су прикупили у свим ратовима и интервенцијама које је Америка водила у последњих 50 година, посебно у Ираку и Авганистану.

Новинар Мирослав Лазански је био један од ретких који је успео да види оперативни центар 525. борбено-извиђачке бригаде у Бондстилу. Каже да је то велика просторија са компјутерима, картама, шемама, где су оперативци смештени на галеријама на четири нивоа одакле све осматрају и прате.

Иначе ова бригада долази из базе Форт Брег у Северној Каролини, чији су војници у не тако давној прошлости остали упамћени по силовањима малолетних девојчица, обучавању терориста Ал Каиде, мучењу заробљеника, а заташкавана је и њихова умешаност у трговину људским органима.

Специјалци из Форт Брега обучавали су и најпознатије терористе на свету, па не чуди што тренутно пружају подршку и Хашиму Тачију.

Један од најближих сарадника убијеног вође Ал Каиде Осаме бин Ладена, Али Мухамед је прошао обуку за такозване „црне операције“ у ЦИА, ФБИ и Форт Брегу. Та обука се на крају обила о главу Американцима, јер су његови људи извршили нападе на Њујорк и Вашингтон 11. септрембра 2001. године.

Занимљиво је да су Американци повукли сво тешко наоружање с Косова, наводно јер су “изгубили безбедносне мотиве на Балкану”, као што су се својевремено потпуно повукли из БиХ, где је њихов контигент био најбројнији, али су зато у Бондстил послали управо елитну обавештајну јединицу да одатле ослушкује цео балкански простор.

У добро обавештеним српским круговима сматрају да је до пре извесног времена један од центара за прислушкивање био смештен у старој згради америчке амбасаде у улици Кнеза Милоша у Београду. Ту је од 1997. године легално, прво као службеник, а затим на месту првог секретара амбасаде радио Џон Нејбор, шеф ЦИА-е за Балкан. Ухапшен је 2002.године од стране тадашњих југословенских војно-безбедносних органа у тренутку када му је у једном мотелу у близини Београда војне тајне продавао нико други до тадашњи начелник генералштаба Војске Југославије Момчило Перишић. Скандал око Перишића је заташкан његовим добровољним одласком у Хашки суд, из кога је прошле године пуштен као слободан човек, а Нејбор је наводно погинуо у саобраћајној несрећи негде у Мађарској, мада поуздани сведоци кажу да су га недавно видели, да је жив и здрав и да и даље ради за истог послодавца, али под другим именом. Балкански центар ЦИА је тада наводно пресељен у суседну Бугарску.

И баш из старе зграде америчке амбасаде Нејбор је припремао бомбардовање Југославије, и прислушкивао њене највише руководиоце, укључујући и Слободана Милошевића, чији су се шпијунирани телефонски разговори својевремено појавили као део доказног материјала у Хашком суду.

Селидбом америчке амбасаде на нову локацију половином ове године, одахнули су станари околних зграда који су због Американаца годинама имали гомилу непријатности, али не и грађани Србије, јер су се Београдом пронеле вести да се центар ЦИА из Софије враћа у Београд, и да ће ова америчка обавештајна служба бити смештена баш у новој згради амбасаде.

Наиме, у оквиру новог комплекса Америчке амбасаде у Београду, који је саграђен на месту некадашње зграде Маршалата на Дедињу, предвиђен је смештај и за регионални центар ЦИА за Балкан. Комплекс амбасаде се простире на више од 40.000 квадратних метара и састоји се од седам зграда у којима је поред осталог инсталирана и најмодернија шпијунска опрема.

Стручњаци из области безбедности кажу да су ту смештени уређаји за праћење и снимање свих електронских и сателитских сигнала у Србији, а права катастрофа је у томе што амерички обавештајци од уласка на ову некада војну територију Војске Србије, могу да прислушкују готово све телефонске линије у Србији, пошто се у земљи испод некадашњег Маршалата налази велико подземно чвориште телефонских каблова и војних веза, који су ту постављени доста раније. Американци су до сада вероватно на те већ постојеће системе веза инсталирали своје уређаје, и већ увелико могу да прислушкују готово свакога, од председника Србије па до обичног грађанина.

Са друге стране, да би себе заштитили и да их други не би прислушкивали, Американци су у новој згради инсталирали уређаје за онемогућавање прислушкивања електронским путем, опрему за заштиту телефонских и интернет веза, машине за кодирање и дешифровање порука.

Одлука да део војног комплекса на Дедињу буде уступљен Американцима донет је за време владавине Бориса Тадића, прво као министра одбране, а затим као председника Србије, који није желео да обрати ни најмању пажњу на жестоко противљење и протесте стручњака из области безбедности.

Са Американцима данашња владајућа гарнитура у Србији има најбоље могуће односе, чести су одласци у Вашингтон челних људи из Београда, и ни један од њих се до данас није јавно забринуо да баш њега можда уво „великог брата“ прати.

Једино се недавно премијер Ивица Дачић, одговарајући на критике западног лобија према руско-српском хуманитарном центру у Нишу, запитао зашто нико не поставља питање због чега је Бондстил на Косову, окарактерисавши ову америчку војну базу као опасност за читав регион. А повод за ово изненадно Дачићево обрушавање на Бондстил можда лежи баш у томе, што је премијеру Србије у том тренутку неко од сарадника дојавио да и њега, попут осталих европских лидера, Американци прислушкују…

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Nista cudno sveto radi austrija i svi ostali pored samih amerikanaca i sta je tucudno nistasa.

Напиши коментар