Регион

Хрватска избеглицама одузима личне карте

Десетине Срба избеглих из Хрватске који живе у Републици Српској добили су позиве, директно из Хрватске или путем Конзулата у Бањалуци, да врате личне карте након што је на снагу ступио нови Закон о пребивалишту.

Тим законом предвиђено је одузимање личних карата особама које не живе на пријављеним адресама и немогућност аплицирања за обнову или повраћај имовине, али и губљење бирачког права ако полиција утврди да лице не борави на пријављеној адреси.

Овим ће скоро 7.000 Срба у Републици Српској избеглих из Хрватске бити онемогућено да врате своје станове, затраже обнову имовине, накнаду штете или повраћај шуме и земљишта.

Хрватским полицајцима дата су овлаштења да особе које не затекну на адреси на којој су пријављени једноставно буду избрисане.

Бошко Бјелић који је избегао из Хрватске и живи у Бањалуци рекао је да је путем хрватског конзулата добио позив из Пакраца да донесе личну карту како би била поништена.

Председник Удружења Срба избеглих из Крајине и Хрватске Петар Џодан каже да одузимање личних карата избјеглицама траје већ месецима.

„Од усвајања Закона о пребивалишту Хрватске одузимање личних карата само је масовније и убрзаније“, рекао је Џодан „Гласу Српске“.

Он је додао да је тражио и помоћ од Самосталне демократске српске странке у Хрватској, али да ни они немају начина да помогну избеглим.

Коалиција удружења избеглица у Србији упутила је пре десетак дана Влади Србије иницијативу да са Хрватском потпише билатерални споразум како би се максимално покушала заштитити имовинска и стечена права оштећених Срба избеглих из Хрватске и на тај начин одложити примена спорног Закона о пребивалишту.

Џодан је објаснио да БиХ већ има такав споразум са Хрватском, али да се права Срба без обзира на то крше, а представници избеглих Срба немају начина да их заштите.

Коментари (2)

  1. Kili каже:

    E moji prijatelji, vi bi tražili da sdss na čelu Miloradom Pupavcom i stanimirovićem da preduzmu nešto.Nemojte se ni nadati a ni tražiti pomoć od njih.Oni su isto izdajice Srpskog naroda, nikad ništa nisu učinili za Srbe ni za nas u Hr. a ni za vas kji ste morali napustiti svoje kuće.

  2. zoran каже:

    А шта ће им усташка легитимација?Како могу да буду држављани земље која је над њиховим сународницима извршила геноцид?

Напиши коментар