Регион

Хрвати полупали све српске табле у Вуковару!

Из вуковарско-сремске полиције кажу да је у току криминалистичко истраживање како би се утврдио идентитет особа које су скинуле и однеле плоче. Једина двојезична плоча остала на згради полиције

Упркос обезбеђењу полиције, у Вуковару су током ноћи и јутрос, непосредно уочи и на дан хрватске независности, скинуте четири од укупно пет двојезичних плоча постављених прошлог месеца, уз инциденте и велико противљење „хрватских бранитеља“.

Непознате особе скинуле су двојезичну ћириличну плочу са зграде Центра за социјалну заштиту, јавила је агенција Хина.

У понедељак поподне, такође, непознати починиоци скинули су двојезичне плоче са три зграде – са Завода за запошљавање, Завода за пензионо осигурање и Државног инспектората.

Из вуковарско-сремске полиције навели су да је у току криминалистичко истраживање да би се утврдио идентитет особа које су скинуле и однеле плоче, као и осталих околности које су довеле до тога. Из тзв. „Штаба за одбрану хрватског Вуковара“, који организује разне облике протеста од почетка постављања двојезичних плоча, саопштили су да подржавају скидање табли са зграда хрватских државних институција, али истичу да чланови Штаба не стоје иза тог чина.

Из те организације упозоравали све одговорне у Хрватској да је „политика бахатости, коју проводи Влада Хрватске над Вуковаром, над бранитељима и страдалницима као и члановима њихових породица, незаконита, неморална, нељудска и самим тиме неодржива“.

– Још једном се показало да ратни страдалници, бранитељи и грађани Вуковара не признају такву политику као мерило вредности и да ће отпори бити само већи ако се таква политика не замени политиком дијалога и мудрости на шта смо позивали – пише штаб.

Из државног врха Хрватске, која данас обележава Дан независности, 22 године од када је Сабор одлучио да прекине државно-правни однос с Југославијом, још се нису огласили поводом поновног скидања двојезичних плоча у Вуковару.

Прве плоче скинуте су насилно пре више од месец дана, у првом дану протеста против њиховог постављања.

Коментари (2)

  1. Корнелиjе Кодреану каже:

    Карлобаг, Карловац, Огулин, Вировитица. Живим за дан кад буде основана Велика Србиjа, а Загреб претворен у септичку jаму.

  2. Aleksandar каже:

    njihova nocna mora sto nemaju jezik svoj uopste nego ukraliod srba.

Напиши коментар