Србија

Холивуд на Балкану

Пише: Мирослав Лазански

Заправо, како време пролази све више верујем да је Америка земља ирационалног оптимизма окружена океанима ирационалног страха

americka-zastava

Америка је у великом страху од јачања руског утицаја у Србији, у Вашингтону тврде да су Руси покуповали медије у Србији, волео бих да ми неко пришапне и који су то медији. Подсекретар за одбрану САД Кристин Вормут изјавила је пред Одбором за оружане снаге америчког Конгреса „да би Русија, и њен председник Владимир Путин, у својим настојањима да се дестабилизује Србија, и остале мале земље које нису чланице НАТО-а, могла да се послужи информационим операцијама и техникама које је користила у Украјини”. Британски лист „ Индипендент” лансирао је тезу, позивајући се на наводе из руске „Нове газете” како је „Владимир Путин сковао план пуча у Кијеву, план како да распарча Украјину и припоји њене делове Русији, и све је то Путин смислио 12 месеци пре Мајдана”.

„Индипендент” наводи како је тајни Путинов план пуча и распарчавања Украјине, план који садржи детаље руске стратегије, процурео из Путинове канцеларије. Онако, директно из Путинове канцеларије у деск „Индипендента”. Мора да неко у Путиновом кабинету ради хонорарно за „Индипендент”.

Наш стари познаник, којем на свим евроатлантским скуповима појединци, евроатлантисти, из Србије онако фамилијарно тепају „хелоу Тим”, дакле Тим Џуда, нови Крис Цвијић за Балкан, пожурио је да констатује „да је природно да се западне владе, после избијања кризе у Украјини побрину и за поједине балканске земље”. Не знам шта је природно око тога, али је легитимно и нормално да се ми бринемо сами за себе, а не други за нас. Пошто нисмо званично окупирани. Каже даље наш Тим „како је Ангела Меркел недавно изјавила да Русија шири утицај на Балкану, а то значи да су европски и амерички званичници веома озбиљно схватили претњу од уплитања Русије у овом региону”.

Јутрос ме је назвао мој друг Волођа из Москве и каже како су у Русији веома забринути због ширења утицаја Немачке и Америке у Србији. Ја му кажем да ништа не брине, јер ми у Србији ширимо само српске интересе, а Американци воле да шире панику и предимензионирају ствари у чему им свесрдно помажу и неки наши извођачи радова из заједнице НВО.

Анализа западних медија, који се баве Русијом, каже да на један неутралан чланак, или ТВ прилог о Русији и Путину у америчким медијима долази шест чланака и ТВ прилога изразито негативних. У немачким медијима однос неутралних и изразито негативних прилога о Русији јесте један према 7,5. Немачка је пуном снагом кренула у медијски рат против Русије и Владимира Путина. Таква унисоност плодно је тло за нову сетву тоталитарних идеологија. Мртвачки додир тоталитаризма западних медија већ се осећа и у интелектуалном животу неких држава Запада. Као 1933. године, када све до 1941. више од 1.300 писаца и песника напушта Немачку, а културна плодност вајмарских година уступа место државној уметности. Велики диригенти и композитори одлазе из Немачке, а тадашње расположење најбоље је описао Кристофер Ишервуд, чије су „Берлинске приче” послужиле као инспирација за мјузикл и филм „Кабаре”.

Заправо, како време пролази све више верујем да је Америка земља ирационалног оптимизма окружена океанима ирационалног страха. Једном су то криминалци који нападају богате и пристојне грађане, па ови морају да станују у посебно заштићеним насељима иза високих зидова, онда су то урагани и вирус са западног Нила, па после ајкуле тако да је „Тајм” 2001. године прогласио „лето ајкула”, иако животе Американаца више угрожавају пчеле, осе и змије. Шанса да неког Американца убије гром 30 пута је већа него шанса да га поједе гладна ајкула. После је стигла „претња” од ракета из Северне Кореје, која ето, планира самоубилачки ракетни атомски напад на територију САД, при чему Северна Кореја не може да одржи ни редовно снабдевање електричном енергијом ни за свој главни град. Али зато је почео да се остварује пројекат америчког антиракетног штита у Пољској и у Румунији. Због ракета у Северној Кореји. Чисти Холивуд.

Претње се лако преувеличавају, али свака претња задовољава и извесну потребу. Узмимо само здравствене проблеме, где непрестане рекламе помажу да се Американци узнемире због опасности од стања као што су „анксиозни поремећају друштвеног понашања”, односно стидљивост, „синдром претерано активне бешике”, потреба за честим мокрењем, или „рефлукс киселине”, јели сте превише пице. За свако од ових стања постоје и врло скупи лекови које производе мултинационалне фармаколошке корпорације, које се труде да на вашим проблемима зараде милионе.

И ту постоји паралела и са ракетним штитом, где америчка индустрија оружја згрће милијарде долара због вештачки произведеног страха од севернокорејских ракета. А на страху од руског ширења утицаја у Србији зарадиће неке наше НВО, Пентагон ће добити додатна средства за сузбијање руске пропаганде, многи западни медији добиће „тајанствене дотације”, а ја ћу имати о чему да пишем. И није тако лоше…

 

Политика

Коментари (1)

  1. slavko каже:

    nema draze a i srbije sve su to komunjare koji vole pare i tito izdo staljina i rusiju i ovice putina zivela amerika

Напиши коментар