Србија

Грделица: 16 година од варварског злочина над путницима у возу

Полагањем венаца и минутом ћутања, уз продоран звук сирене, данас је одата пошта погинулим и рањеним путницима путничког воза који су НАТО авиони, 12. априла 1999. године, погодили пројектилима на железничком мосту у близини Грделице.

Grdelica-1999-nato-zlocin-agresija-bombardovanje-voz-ubistvo-putnici

Обраћајући се окупљенима на месту трагедије, директор „Железница Србије“ Мирослав Стојичић казао је да радници тог јавног предузећа никада неће заборавити жртве напада на воз у близини Грделице.

„Ми који радимо на железници морамо својим радом да покажемо да те жртве нису биле узалудне, да их никада нећемо заборавити, да се никада више не понови“, рекао је Стојичић.

Међународни путнички воз 393, који је саобраћао на релацији Београд — Ниш — Скопље, НАТО авиони гађали су 12. априла 1999. године у 11.48 са четири пројектила, од којих су два погодила воз.

У нападу је погинуло 15 цивила, међу њима и деца, а број рањених никада није утврђен.

Један од рањених био је и помоћник машиновође Горан Микић из Ниша, који и данас носи гелер у нози.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић поручио је да се тај датум никада не може заборавити.

„Србија окреће ново поглавље у својој историји, али ће се својих невино страдалих грађана увек достојанствено сећати“, рекао је Цветановић.

Родбина путника који су страдали у возу није присуствовала данашњем помену, који је, по препоруци Српске православне цркве, одржан дан раније у односу на датум када се напад догодио.

За злочин на железничком мосту код Грделице нико није одговарао.

Спутник

Напиши коментар