Србија

ГОТОВ ЈЕ: Хапсе министра због транскрипта!

Агенти ДБ снимили 2002. године високог државног функционера како са купцима уговара криминалну продају тек основане Штедионице

Најважније је бити повезан… Министар својим утицајем омогућио тајкуну да купи државну имовину за багателу

Коначно ће долијати!

Докази о афери „Национална штедионица“ су прикупљени и очекује се да тужилаштво и полиција почну да приводе одговорне за пљачку деценије, у којој је држава оштећена за десетине милиона евра, сазнаје Курир!

Хамовићев човек

– Доказ о повезаности и малверзацијама државног функционера, касније и министра, и тајкуна Вука Хамовића има Безбедносно-информативна агенција, која је у току 2002.  снимила како се припремала докапитализација државне банке – открива извор Курира и наставља:

– Један од главних купаца НШ Вук Хамовић био је „под мерама“ по захтеву немачке обавештајне службе, пошто је, наводно, у име ЕПС наплаћивао провизију на увоз струје која је била донација Немачке. У току тог праћења српски агенти су дошли и до сазнања о малверзацијама с државном банком.

Ево шта су припадници ДБ забележили од 14. марта до 14. новембра 2002:

– Државни функционер се с броја телефона 0633****7 свакодневно чуо с људима који су контактирали с броја 0113*****9, који се тада водио на фирму „Pluto internacional“. Разговори су вођени о продаји Националне штедионице и обезбеђивању средстава за Вексим банку у Москви. У истом периоду разговарао је с броја телефона 0632****6, који је регистрован на фирму „Квадра“, а разговор је вођен о убрзавању докапитализације, како да се држава доведе у цајтнот и не би могла да реагује. Државни функционер био је и на вези с бројем 0633****0, који се водио на НШ на, а разговори су вођени о припреми документације за докапитализацију.

Ови транскрипти указују да је Хамовић уз помоћ државног функционера на превару дошао до већинског власништва у државној банци, и то за око седам милиона евра, док ју је после продао за 41 милион евра. Са партнерима је зарадио 34 милиона евра за само неколико година. Ево шта су, по извештају Савета за борбу против корупције, они радили.
НШ је основана децембра 2001. и од државе је бесплатно и без тендера добила просторије , али и исплату старе девизне штедње која се мерила у милијардама динара.

Намештање продаје

У мају 2002. повезане  фирме „Сквадра“, „Дајнерс“, „Принципал“ и „Пима“ купиле су 80 одсто од друге емисије акција. Куповина је обављена новцем из Вексим банке , која је променила име у Евроаксис банка.

Крајем 2002. и почетком 2003. дошло је до секундарне продаје акција. Србија је откупила 21 акцију од банке ЈУБМЕС и тако постала власник 13,83 одсто акција, док је власништво ЈУБМЕС пало на 9,88 одсто, а четири повезана предузећа („Сквадра“, „Пима“, „Принципал“ и „Дајнерс“) поседовала су 37 одсто акција.

Скупштина Банке је 27. фебруара 2003. донела одлуку о издавању треће емисије акција од 300 милиона динара. Акције су купила два предузећа: „Мали колектив“ из Београда и „Елим“ из Беча – који је акције платио, такође, преко Евроаксис банке. Купци акција треће емисије постали су појединачно највећи акционари банке са 13,67 одсто власништва, а власник „Малог колектива“ је Хамовић.

Коментари (6)

 1. nikola каже:

  hapsi to bre ..ja trazim posao vec mesec dana , ocu bre da rintam da radim po citav dan i nema …ne mogu je…eni dinar da zaradim posteno a ovaj ima milione ,,,oduzeti sve i dati mu samo krompir da jede i to onaj gmo

 2. NATALIJA NOVAKOVIC каже:

  NIJE MI JASNO KO JE DAO DOZVOLU DA SE TO CUDO POSTAVI TU , NI ZASTO GA NE ISKLJUCE ILI NESRUSE.

 3. Натали каже:

  Смучило ми се да сваки дан читам о хапшењима која ће се највероватније завршити притовором уз електронску наруквицу, претходно испитивање бла-бла до почетка суђења 2050 због незаконите користи од нпр од око 3 милијарде и утаје пореза од нпр око 500 милиона динара, док се они што утаје или украду 500 динара не ваде из доживотног затвора…

  ,,Готово је,
  Скупило се,
  Уздраваш се да не пукнеш,
  Казаћеш свима,доста је,
  Да доста је.
  Дуго су те водили слепци,
  Дуго су мутави причали,
  Затварали очи,преспавали ноћи,
  Сад касно је.”

 4. BERMET ALEKS каже:

  LEGALAN LOPOVLUK, A VI GLEDAJTE I UŽIVAJT

 5. ХМММММММ каже:

  Ајде ми да видимо прво кога осудише и на колико, од свих ових до сад ухапшених, па онда да причамо о овој индивидуи..

 6. Zoran каже:

  Докле год се овакви говнари и гробари Српске економије слободно “шепуре” и смеју нам се у фацу, од Србије неће бити ништа. А оваквих је подоста.

Напиши коментар