Србија

Годишњица српске победе на Церу

У оквиру спомен-комплекса „Церска битка“ у Текеришу код Лознице биће одржана централна државна церемонија поводом обележавања 99. годишњице прве победе над централним силама у Првом светском рату.

Крај Спомен-костурнице у Текеришу биће положени ловорови венци и одате државне и војне почасти, а церемонији ће присуствовати представници Владе Србије, града Лознице, Шапца, Крупња и представници бројних удружења грађана.

Церска битка, која се одиграла током августа 1914. године, представља једну од најзначајнијих и највећих победа српске војске у читавом току Првог светског рата и то је, истовремено, и блистав пример тактички добро осмишљене и остварене војне операције.

Остваривши победу у знаменитој Церској битки, припадници српске војске предвођени генералом Степом Степановићем пружили су пример безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације све до наших дана.

Прва победа српске војске у Првом светском рату резултат је десетодневних сукоба у рејону планине Цер, Посавини и Подрињу, а после уласка српске војске у Шабац, који су Аустроугари запосели на почетку операције, Стрепа Степановић, командант Друге српске армије, бива унапређен у чин војводе.

У операцијама у западној Србији учествовало је око 200.000 аустроугарских и око 180.000 српских војника, а процењује се да је агресор претрпио двоструко веће губитке.

Процене броја погинулих аустроугарских војника крећу се између 6.000 и 10.000, око 30.000 је рањено а 4.500 је заробљено. Војска Краљевине Србије имала је између 3.000 и 5.000 погинулих и око 15.000 рањених.

Током операције аустроугарске снаге су починиле стравичне злочине над цивилним становништвом у окупираним градовима и селима у западној Србији.

Напиши коментар