Република Српска

Годишњица погибије команданта Манде

На данашњи дан, 27. децембра 2002. године у саобраћајној несрећи погинуо је војвода Митар Максимовић Мандо, командант специјалне јединице Војске Републике Српске „Мандини лавови“.

Митар Максимовић Мандо

Војвода Митар Максимовић Мандо је рођен 10. октобра 1963. године у селу Доње Забрђе код Угљевика. Био је председник Скупштине општине Угљевик, председник општинске Борачке организације и председник Фудбалског клуба „Рудар“, а за ратне заслуге одликован је Орденом Милоша Обилића.

Пре рата је био страствени љубитељ фудбала и играо је у локалном клубу „Мајевица“ из Забрђа. Његове квалитете тада примећује и доста познатији „ФК Рудар“ из Угљевика.

Када су почела ратна дејстава у Крајини, са рођаком Ралетом је отишао као добровољац у Книн, 26. септембра 1991. године, да помогне одбрану српског народа од усташког терора. У Крајини се борио као припадник Прве бенковачке бригаде. Током борби за Книн и Бенковац истакао се храброшћу, након чега је команда одлучила да га постави за командира чете. У родни крај се вратио после девет месеци, када су муслимански терористи напали Угљевик.

Митар Максимовић Мандо

10. априла 1992. године освојио је релеј Столице на Мајевици, веома важну стратешку коту. Недуго после тога формирао је елитну борбену групу „Обилићи“. Мандина јединица за брза дејства је касније преименована у „Лавови са Мајевице“. Јединица је у свом саставу бројала и до 600 бораца. Током одрамбено-отаџбинског рата 52 борца су погинула и 180 бораца је рањено.

Јединица је, сем на мајевичком, дала немерљив допринос и на другим ратиштима где се бранио српски народ. Учествовала је борбама у операцији „Коридор“ јуна 1992. године.

Мандина јединица је 30. маја 1992. године претрпела велике губитке када су у Сељубљу Пољу, према Тузли, налетели на минско поље. Том приликом је страдало 6 бораца, а 28 њих је рањено.

Када је војвода Мандо лежао рањен у болници, пропушио је када је чуо да су његови борци лоше прошли у борбама на Лисачи, спасавајући 70 опкољених мештана.

Погинуо је 27. децембра 2002. године у саобраћајној несрећи у Дворовима код Бијељине, под неразјашњеним околностима.

27. децембра 2007. године, пет година након саобраћајне несреће у којој је изгубио живот, многобројни поштоваоци су се одужили Максимовићу подигавши му спомен-бисту у центру Угљевика.

Војвода Мандо је за собом оставио супругу Љиљану, кћерку Божану и сина Душана.

Напиши коментар