Србија

Гашић званично тражио да Србија буде део НАТО борбене групе

Министар одбране Братислав Гашић састао се са Константиносом Икономидесом, амбасадором Грчке у Србији, саопштило је Министарство одбране, а иницијатива коју је покренуо српски министар, по свему судећи, значи процес којим ће војска Србије постати борбена група НАТО алијансе.

bratislav-gasic

Током разговора о укључењу Војске Србије у активности везане за борбене групе Европске уније, Гашић је нагласио опредељење да у будућности у потпуности преузмемо обавезе пуноправног члана и поузданог партнера у изградњи безбедности и одбране ЕУ. У том смислу, изражена је спремност Војске Србије за учешће у борбеној групи HELBROC, коју предводи Грчка, стоји у саопштењу Министарства одбране Србије.

Према истраживању Правде, HELBROC је други назив за борбену групу Балкана при НАТО алијанси. Реч је о војној борбеној групи за брзе одговоре која је установљена сарадњом НАТО и Европске Уније. Ову групу чине Грчка, Бугарска, Румунија, Кипар и Украјина.

Ова Балканска група је део Европске борбене групе која је део „Common Security and Defence Policy (CSDP)“, односно, иницијативе Заједничке безбедоносне и одбрамбене политике, раније познате као Европске безбедоносне и одбрамбене политике. Ова институција је била раније у оквиру НАТО, али је касније стављена под јурисдикцију ЕУ.

Обзиром да је политика ЕУ неодвојива од политике НАТО и да је на војном плану директно уперена против Руске Федерације, поставља се питање да ли војска Србије „под маском“ постаје антируска борбена сила.

Оно што је опште познато за ову институцију је правило да „је одвојива, али није одвојена“ од НАТО алијансе, односно, за поменуту институцију према споразумима важи правило да „ЕУ може да делује само уколико пре тога НАТО одлучи да не делује“.

Команда ове ЕУ институције је такође смештена у оквиру НАТО алијансе.

Подсећамо, највећи број грађана Србије не жели да Србија буде део НАТО алијансе, јер је сматра злочиначком војном организацијом, а и званична политика Републике Србије је војна неутралност.

 

Правда

Коментари (5)

 1. Aleksandar каже:

  Nadam se da to sto ste izgovorili je politicka igra.I kupovanje vremena.Dok premijer ne otputuje u Rusiju.Setite se svog sla sta nam je NATO na celu sa Amerikom uradio,Nadamo se da ste politicar i da servirate pricu,U suprotno ste tuga za nasu zemlju Srbiju.Dali se setite male MILICE RAKIC male devojcice koja je stradala na nosi od buducuh NATO saveznika.E moj ministre nadam se da je sve igra i neistina sto pricate!!!

 2. loli53 каже:

  ma kupio bi mu ja kompas ali mozak ne mogu

 3. elaine hasty каже:

  No, I wish for Serbia to keep well clear of EU and NATO. This combination tried to destroy Serbia, with the leadership of USA. Not one of these countries acknowledged the great ally and friend Serbia had always been, its protection and repelling of Nazi Germany and it allies throughout the Balkans, the price it paid. These countries were all too keen to attempt to raze Serbia o the ground, adding that the use of illegal arms such as White Phosphorus, Cluster Bombs and Depleted Uranium, and the following years of constant purging of the Serbian Armed Forces, the arresting of every Serb who could be picked up and taken for criminal charges during the Balkans War, yet not one arrest of any other faction. The carving up of Kosovo from Serbia by USA and the placing of a government led by KLA leader, decreed as a terrorist group up until that point. Russia was weakened from its own incursion by USA after the breakdown of the Soviet Union. But Russia remains Serbia’s closest ally and friend, trustworthy and has never raised arms in anger against her.

 4. 124C41 каже:

  “”Cestitam” Aleksandru Vucicu za dobro odradjen “posao”. Njegovi prijatelji Nemci, pomogli su mu da Kosovo bude primljeno u Unesko.
  Ovaj period, do konacne i samo formalne odluke, neka iskoristi da spakuje stvari i ode da zivi u Pristinu. To sto ce nas lagati kako je sve pod kontrolom, nece mu pomoci.
  Vlast koja dodje na krilima izdaje, odlazi na krilima tragedije sopstvenog naroda.
  Gde su casni i posteni OFICIRI Vojske i Policije da narodu kazu istinu. Da sprece tragediju koja je na pomolu. Zar su svi KUKAVICE I POLTRONI. Za bezvredan cin ili polozaj, dusu su prodali djavolu i pristali zarad licnog interesa, da lazu u korist politicara, bez obzira na cenu. Ovo do sada istorija ne pamti.
  Srbija mazohisticki grli svog ubicu.”

  Komentar sa fejsbuk stranice bivšeg pukovnika MUP-a Slavka Nikića.

 5. SIKIRA каже:

  srbiju niko ne voli ni unija ni oni koji su u srbiji srbija emigracki centar otvorena teretorija gasic nezna da ima boga gasicu svedno prima bombe od nata pakta a od rusije isto to srbia izmedu istoka i zapada preko nje se mora proci i do rusije doci posle ce se gog javiti i sve izdajnike pobiti odluci deces bre

Напиши коментар