Србија

Ево зашто Срби воле Путина

Испитивање јавног мњења у Новом Саду показало да је председник Русије омиљени страни политичар грађана у овом граду. Погледајте због чега

У недавном испитивању јавног мњења у Новом Саду показало се да је политичар о којем грађани имају најпозитивније мишљење – председник Русије Владимир Путин, који је добио далеко изнад педест одсто процената гласова испитаника.

Ово није прва анкета спроведена у Србији са истим исходом. Многи медији, нарочито у Русији, али и аналитичари у другим земљама, питају зашто је Путин најпопуларнији политичар међу Србима и чиме је стекао такво поверење.

Руски медији спекулишу да је баш у Новом Саду анкета дала такве резултате зато што је у том истом граду недавно враћање званичног писма ћирилице у градске аутобусе у огромном делу медија представљено малтене као скандал, иако је реч о усклађивању са важећим уставом и о чувању културе и традиције.

Слична је ситуација и када је реч о много крупнијим темама, као што је, на примјер, Косово и Метохија, када многи домаћи политичари избегавају да кажу очигледне ствари – наводи „Глас Русије“.

Са друге стране, руски председниик Путин до сада је искористио много прилика да светској јавности каже и скрене пажњу на поједине чињенице које се тичу Србије, и то понекад на убедљивији начин од самих званичника из Србије.

На пример, поводом друштвено-политичког стања у свету и оног што се очекује у овој години, Путин се осврнуо на понашање САД према малим народима, посебно Србима.

– Онај који себе данас незванично и неоправдано назива господаром света морао би да зна да нити је заиста најјачи нити му тренутна позиција даје за право да угњетава друге народе, државе и вере. Сведоци смо да је једном народу са Балкана територија распарчана од стране тих великих сила, а да се тај народ и даље сматра џелатом, а не жртвом, кривцем, а не оштећеним. Томе се мора рећи доста – рекао је Путин јасно алудирајући на Србију и Србе.

На једној од конференција за новинаре Путин је говорио о Косову и Метохији:

– Подршка једностраном проглашењу независности Косова је неморална и противправна. Како вас није стид, Европљани, да са таквим двоструким стандардима приступате решавању истих питања у разним деловима света.  – рекао је он.

Када кажете да је Косово посебан случај, то је све лаж. Никаквог посебног случаја тамо нема, и сви то одлично знају. И, наравно, ми ћемо питање таквог понашања поставити у Савету безбједности УН.

Путин је, како наводе аналитичари, током посете руског дипломате Дмитрија Рогозина понудио Србији да врати суверенитет и снагу. Високи званичник руске владе је тада између осталог поручио:

 Русија је са вама, Путин је са вама, потребна нам је јака Србија која ће заступати своје ставове – истакао је председник Русије.

На прошлогодишњем образовном форуму у месту Селигер, Путин је рекао да ће учинити све да Србија има будућност и да ће помоћи да односи две земље буду бољи, као и да ће се потрудити да Србија и Русија имају заједничку будућност.

Руски медији пишу да је занимљиво на који је начин руски председник завршио разговор са српским председником пре извесног времена, поводом новогодишњих празника.

Путин је изрекао крајње неуобичајене речи поздрава, које се ретко или скоро никада не могу чути у свету високе политике: „Љубим Ваш народ и Вас, господине председниче.“

Руска јавност закључује да у таквим изјавама и поступцима руског председника треба тражити одговор зашто је Путин толико популаран међу Србима.

Коментари (2)

 1. slavisa каже:

  Covjek je pre svega pravedan i realan i neterorise citav svijet kao Amerika i Nato.
  Jednostavno vidi nepravdu i bori se protiv nje.
  Patriota je ali ukazuje na nepravdu protiv svih drugih naroda ne samo protiv pravoslavnog naroda.
  Pre svega je pravedan covjek pa onda sve ostalo.

 2. Todorov Borislav каже:

  Volimo ga zato sto je pravi , zato sto mu je narod na prvom mestu , zato sto se pokazao kao patriota , a ne kao ovi nasi izdajnici svi redom.

Напиши коментар