Свет

Енглези мањина у Лондону

Број белих Британаца у Лондону је толико опао током последње деценије да они сада први пут чине мањину у сопственој престоници. После последњег пописа верује се да је то тренд и у осталим деловима острва. Број имиграната истовремено је за 10 година се повећао за чак три милиона. Највише их је у Лондону, а већина је из Азије, превасходно Индије. Сваки трећи грађанин Лондона није рођен у Британији, баш као и девет процената укупног становништва.

Читав град белих Британаца, Енглеза, Велшана или Шкота, од око 620.000 становника, се за првих 10 година овог миленијума иселио из Лондона, уступајући место углавном имигрантима. Мање од 45 процената становника Лондона су бели Британци, а близу 20 одсто Азијати.

Бели Енглези који се, како наводи британски Би-Би-Си, исељавају из Лондона, “васкрсавају” у другим деловима Краљевства, па је тако, број становника у Енглеској и Велсу се повећао за 220.000. У целини, међутим, низак прираштај белих Британаца, иде у прилог оних који на Острво долазе из света.

Британци одговарају сеобом у крајеве где градску вреву, смог и скучене стамбене просторе могу да замене пространом кућом, баштом и миром који пружа сеоски и приморски крајолик. Само на истоку Енглеске је највећи раст броја белих Британаца.

Тренд двадесетих и тридесетих година прошлог века, када су се радници масовно селили из градског језгра на ободе велеграда, сада се наставља исељавањем у удаљеније крајеве земље. Чињеница да некретнину у Лондону и околини у кризним временима могу да замене за квалитетнији стамбени простор у другом делу земље, такође игра значајну улогу.

Из неких престижних четврти, као што су Кенсингтон и Челси, иселило се више од 17.000 белих Британаца, али ови крајеви и даље су насељени већински белим становницима. Само што су ту сада богати Руси и други имућни Европљани.

У сиромашнијим деловима Лондона структура становништва драстичније се мења, јер се уместо белих Британаца насељавају тамнопути имигранти, махом из Африке. Под притиском придошлица које мењају градски околиш, увођењем етничких ресторана уместо британских пабова и халал супермаркета уместо “класичних”, бели Британци траже ново место за живот.

Хришћана све мање

Последњи попис открива да је број хришћана у Британији мањи за четири милиона. Истовремено је у расту број оних који себе не сматрају религиозним, па су на другом месту они који кажу да немају веру. Следе хиндуизам и муслиманска вера.

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Tek je topocelo kod njih bice i te tako jedna velika manjina ne samo u Londonu vec i u UK,ako bude postojalo.

Напиши коментар