Свет

Британске фирме се у иностранству богатиле на убиствима и модерном ропству

Стотине фирми из Велике Британије које послују у иностранству налазе се под оптужбама за тешке злочине. Модерно ропство, плаћање нехумано ниских накнада за тежак рад, пребијања, убиства и огромно загађење животне средине само су неки од њих, наводи се у извештају невладиних организација за људска права.

stop-slavery

Пословање британских компанија имало је изразито негативан утицај и жестоко нашкодило заједницама и појединцима широм света, наводи се у извештају „Business and Human Rights Resource“ центра.

Истраживање ове невладине организације указује да су фирме из Велике Британије уско повезане са скандалима у виду кршења људских права, од којих се већина десила у земљама Трећег света.

Велика заслуга за ове злочине иде на душу британског закона, који је пун „рупа“ када се ради о прекршајима у иностранству, због чега оштећена страна практично не може ни да се жали британском суду, а камоли да очекује правду.

Од 2005. године, ова НВО је направила листу од чак 303 британске компаније које су направиле озбиљну повреду људских права у иностранству, од чега је највећи број злочина начињен у Африци.

„Док у Британији послују по строго одређеним регулативама, у иностранству спроводе крајње незаконите радње, за које пролазе некажњено. Те компаније су умешане у ужасне злочине, попут насилних расељавања, убистава и драстичног загађења“, наводи се у извештају.

Једна од фирми, рударска компанија „Гленкор“ начинила је серију озбиљних прекршаја радећи у ДР Конгу.

Поред оптужби да су озбиљно нашкодили еколошком свету, нарочито скромним залихама воде, оптужени су и за подмићивање локалне полиције да по њиховом налогу извршава брутална пребијања и убиства становника.

Портпарол „Гленкора“ је наравно негирао све оптужбе, и прогласио их „манипулацијом јавности како би се нашкодило компанији“.

Што се тиче оптужби за модерно ропство, оне се превасходно односе на рад у индустрији одеће и обуће, где је експлоатација радника највећа. Наиме, плате које добијају радници који шију моделе неких од најпознатијих светских брендова су мизерне, и недовољне ни за шта друго сем за пуко преживљавање.

Фил Блумер, један од директора невладине организације која је презентовала ове оптужбе јавности, наводи да је „највећи проблем у самом систему, који кривично не гони британске фирме за кршење људских права ван граница Уједињеног краљевства“.

– Као део једне од водећих светских економија, британске фирме би морале да поставе стандард у поштовању људских права и слобода, а не да учествују у њиховом кршењу, од плаћања срамних накнада за тежак посао до пребијања и убијања људи – закључио је Блумер и додао да се нада да ће „следећа британска влада имати образа да промени законе који дозвољавају кршења људских права“.

 

Магацин

Напиши коментар