Православље

Владика Николај: Беседa због које су Енглези постиђено заплакали

sveti-vladika-nikolaj

Господо и пријатељи!

Дошао сaм из Србије, из Европске поноћи. Тамо нигде ни зрачка светлости. Сва је светлост побегла са земље на небо и једино нам одозго светли. Па ипак, ми нејаки у свему, сада овако, јаки смо у нади и вери, у скоро свануће дана. Захвалан сам лорду, архиепископу кентенберијском, који ми је омогућио да на свети Видовдан, овог лета господњег 1916. године, у овој прекрасној цркви Светог Павла, пред његовим Височанством, краљем Џорџем петим и најугледнијим Енглезима могу да вам се обратим.

Господо и пријатељи! Цео дан јуче, провео сам разгледајући овај величанствени храм, који је понос Енглеске и Хришћанства. Ја сам видио, да је он саграђен од најскупоценијег материјала, донешеног из разних крајева империје, у којој сунце не залази. Видео сам, да је саграђен од гранита и мермера, које су испирали таласи стотине мора и океана. И да је украшен, златом и драгим камењем, донетим из најскупоценијих рудника Европе и Азије. И уверио сам се, да се овај храм, с правом убраја, у једно од архитектонских чуда света.

Но, господо и пријатељи! Ја долазим из једне мале земље на Балкану, у којој има један храм, и већи, и лепши, и вреднији, и светији, од овог храма. Тај храм, се налази у српском граду Нишу, и зове се ЋЕЛЕ КУЛА. Тај храм, је сазидан од лобања и костију мог народа. Народа који пет векова стоји, као стамена брана Азијатском мору, на јужној капији Европе. А кад би све, лобање и кости, биле узидане, могао би се, подићи храм, триста метара висок, толико широк, и дугачак, и сваки Србин, би данас, могао подићи руку и показати. Ово је глава, мога деде, мога оца, мога брата, мога комшије, мога пријатеља, кума.

Пет векова, Србија лобањама и костима својим, брани Европу, да би она живела срећно.

Ми смо тупили, нашим костима, Турске сабље, и обарали дивље хорде, које су срљале као планински вихор на Европу. И то, не за једну деценију, нити за једно столеће, него за сва она столећа, која леже између Рафаела и Ширера. За сва она, бела и црвена столећа, у којима је Европа, вршила реформацију вере, реформацију науке, реформацију политике, реформацију рада, реформацију целокупног живота. Речју. Када је Европа, вршила смело кориговање, и Богова, и људи из прошлости, и када је пролазила кроз једно чистилиште, телесно и духовно. Ми смо, као стрпљиви робови, ми смо се клали са непријатељима њеним, бранећи улаз у то чистилиште. И другом речју. Док је Европа, постајала Европом, ми смо били ограда њена, жива и непробојна ограда, дивље трње око питоме руже. На Видовдан, 1389. године, Српски кнез Лазар, са својом храбром војском, стао је на Косову Пољу, на браник Хришћанске Европе, и дао живот, за одбрану Хришћанске културе. У то време, Срба је било колико и вас Енглеза. Данас их је, десет пута мање.

Где су? Изгинули, бранећи Европу.
Сада је време, да Европа Србији врати тај дуг.

Говор Владике Николаја Велимировића,
у Лондону,
на Видовдан 1916. године

Коментари (8)

 1. Elliott Ness Chikago каже:

  ZAR JE POTREBAN KOMENTAR TU JE SVE RECENO I NI JEDAM KOMENTAR NIJE DOZVOLJEN

 2. Миро каже:

  Свети Владико, ко има очи нека види ко има уши нека чује. А ко нема ништа од тога тај остаће у мраку и тишини прохујалих вијекова над Србијом у сјенци дивљих агарјана. И данас многи би да хрле у Европу, у курву неиспражњених страсти а једна од њих је и србофобија.

 3. Cika Stevica каже:

  ponavljati svima dok ne shvate

 4. Jasna каже:

  Nekako imam osećaj da nam je svima lakše da se dičimo našom teškom i kravavom prošlošcu tražeći pravdu koje nema i time zamenjujemo prošlost za sadašnjost i budućnost!!! Svetlo je tu u nama samo treba da ga gajimo i jačamo!!!

 5. jovica gavrilovic каже:

  Braco i sestre pomolitese samo gospodu on je toliko jak i veliki ,vratite se svome,svojoj vijeri,svome bratu ,komsiji ,prijatelju ,nezaboravite gospoda nikad ,prekrstite se uvek ,ne samo kad nam je tesko i kad imamo problem vec i kad nam ide dobro i to nas gospod nagradjuje za nesto ,pomozite svakom ako ste kadri jel greh je i nepomoci ako mozete i oprostite i onom ko grijesi jel nezna sta radi i pomozite mu da nadje svoj put.Gospod vas pomogo braco i sestre.

 6. Mrki Vukovi каже:

  Pomaže ‘Bog Veliki’,čuva,snaži i jača,uz molitvu i lica vedra uvijek smo išli i ićićemo u borbe,jer nas takvim čini naša ‘Pravoslavna Vjera’.A jedan veliki um,što je Vladika Nikolaj Velimirović bio,uvijek je grmio,zborio i tvorio !!!

 7. Dragan каже:

  Mišljenja sam da bi svim ućenicima trebalo odrzati ćas na ovu temu,kako bi se i oni prepoznali u svom narodu i od kojih su nastali i postali. kako bi i njima srce naslo pravi put i kako bi shvatili sta je ponos i toliko toga ,a krasi srpsku naciju i narode s ovih prostora.

 8. Снежана каже:

  Да ли смо ми од памтивека стварно ту? Небески народ? Колико је кумова ИЗДАЛО своје?

Напиши коментар