Свет

Египат: Ухапшени терористи из Босне биће стрељани по хитном поступку!

Египатска војска ухапсила је неколико држављана БиХ под оптужбама за тероризам и војну побуну против египатских власти и судиће им по кратком поступку.

Како преноси Дневни лист у БиХ, на снимку који је објавила египатска телевизија ОН ТВ приказано је тридесетак ухапшених у једној касарни, за које се наводи да су припадници озлоглашене терористичке организације Ал-Каида. Њих су ухватиле специјалне египатске полицијске и војне снаге у Каиру.

Како наводи у прилогу припадник снага безбедности, ухапшени терористи су из Авганистана, Босне, Пакистана и још неких европских држава.

Овај полицијски службеник каже да су они дошли у Египат претходних месеци, а неки од њих су и илегално прешли границу, где су се прикључили Муслиманској браћи, радикалној организацији у тој земљи.

Саговорници листа из полиције БиХ кажу да је могуће да су ови милитанти отпутовали у Египат у склопу неког туристичког аранжмана, али да и даље одлазе у египатска летовалишта.

Протеклих дана је, подсећа лист, у бројним џамијама у БиХ одржана и посебна служба за убијене у нередима у Египту, а одржан је и протест у Сарајеву, како су се представили, неколико стотина припадника „египатске дијаспоре у БиХ“ с породицама.

Сам Ријасет Исламске заједнице у БиХ издао је саопштење у коме „најоштрије осуђује брутална и масовна убиства грађана Египта и насиље које је изазвала и спроводи тамошња војна власт“ с позивом да се „одмах прекине насиље и да узурпатори врате власт демократски изабраном председнику Египта (Мухамеду Морсију)“.

Могуће је да су неки погрешно протумачили ово саопштење и кренули у „свети рат“, констатује „Дневни лист“.

Амбасада БиХ у Каиру за сада није добила званично обавештење од било које институције Арапске Ребублике Египат да међу учесницима демонстрација или ухапшенима по било којем основу има држављана БиХ.

То је саопштено из Министарства спољних послова БиХ, пошто је „Дневни лист“ објавио да је египатска војска ухапсила неколико држављана БиХ под оптужбама за тероризам и војну побуну против власти у Египту и да ће им се судити „по кратком поступку“.

„Амбасада БиХ у Каиру трагом неких медијских извештавања да међу ухапшенима у Египту има држављана БиХ затражила је званичну информацију путем Министарства иностраних послова АРЕ уз истовремено контактирање представника Министарства унутрашњих послова Египта и других безбедносних агенција“, казао је за „Дневни Аваз“ Небојша Регоје, начелник канцеларије за односе са јавношћу Министарства спољних послова БиХ.

Коментари (1)

  1. Zoran каже:

    Ех, да смо ми “шиптарску побуну”, решили “по кратком поступку”, данас,не би било овога и многи Српски животи би били спашени. Покојни деда ми је био “Солунац” и причао ми је, док сам био мали, какви су били арнаути – пуцали су у леђа, заосталим и уморним војницима.

Напиши коментар