Србија

Џихадисти из Сирије велика претња по безбедност Србије!

Две хиљаде километара до ратишта у Сирији прешло је неколико десетина грађана Србије, показују процене Безбедносно-информативне агенције

Одлазак српских држављана да ратују у иностранству, посебно у исламским земљама, постаје безбедносна претња за Србију и за регион због ризика од екстремних идеологија и тероризма.

На тај проблем указао је недавно заменик директора БИА Драган Марковић. Две хиљаде километара до ратишта у Сирији прешло је неколико десетина грађана Србије, показују процене Безбедносно-информативне агенције.

„Били смо сведоци дешавања у Санџаку, да су неки људи одлазили и нажалост, погинули су на тим ратиштима, сахрањени су у Новом Пазару“, каже Расим Љајић, председник  Социјалдемократске партије Србије.

Регрутни центри више нису нужни. Путем интернета, могуће је мобиласати људе широм света да ратују вођени верским фанатизмом или за новац.

„Постоји могућност за микс та два разлога, социјално-економски и последицом тог разлога једноставно лакше буду изманипулисани од стране тих организација које на један веома тенденциозан и искривљен начин тумаче веру“, каже Иван Костић, исламолог.

Они који преживе ратну трауму на страним ратиштима, „пси рата“, како их зову, враћају се са ожиљцима који тешко зарастају.

„Они су врло често промотери најрадикалнијих политичких и идеолошких опција и самим тим представљају претњу за цео регион“, тврди Костић.

Зато ће, поручује Расим Љајић, СДПС Скупштини Србије предложити измену кривичног законика тако да се ратовање наших грађана у иностранству кажњава као тешко кривично дело – за организаторе пет, борцима три године затвора.

Стручна јавност је подељена

„Сматрам да би држава Србија због свог хетерогеног састава становништва када је у питању вера морала да донесе једну такву законску одредбу“, каже Мирослав Лазански, војни аналитичар.

Предраг Петровић из Београдског центра за безбедносну политику каже да је такав закон тешко применити у Србији.

„У Србији постоје фирме које врше обуку и шаљу људе на различита места где се одвијају ратни сукоби, као што су Ирак и Авганистан и то већ траје неколико година и процена је да је већ неколико хиљада људи нашло ухлебљење на тај начин“, сматра Петровић.

Повратници са ратишта пореклом са Балкана посебну су претња због своје европске физиономије. Стручњаци их препознају као „Белу Ал Каиду“.

И у парламенту Босне и Херцеговине чује се предлог да се ратовање у иностранству забрани. У Безбедносно-информативној агенцији сазнајемо да се на међународном нивоу разматра предлог да се повратак ратника у земљу спречи одузимањем држављанства.

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Da ne samo iz Sirije vece i drugih krajeva.Tako daovaj porbelme treba resiti uz odgovarajuci zakon.Mi znamo i gde se oni obucavaju u raznimkampovima kako na KIM,albaiji i na drugim mestima,ali nazlost na nasim prostorima i u susedctvu.Ali gospdo to je ste nas probelme i gspode u Londonu MI-6 i CIA pa oni to dobro znajukao i mi ovde.Jer to su njihovi nus proizvodi kako god ocete da gledate iz bilo kog ugla.Pitjte gazde ove dve agencija sta trebba i kako da se uradi ako neznate.Ali sumljam da neznamo.Tako iko konce pomera.Inace tereba uvezti zakon za njih jer je sada sazrelo vreme za tako nesto.I to veoma ozbiljna stvar.A na KIM u imamo 28 000 ljudi takvih

Напиши коментар