Република Српска

Додик: Крајње је време да НАТО каже истину о Маркалама!

Тај болан злочин, који је нерасветљен а приписан Србима, био је повод за НАТО бомбардовање РС и Србије, као и санкције према РС, што нам је нанело огромну штету и несагледиве последице, истакао је председник РС

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да је крајње време да НАТО овдашњој и светској јавности предочи стварну истину о догађајима на сарајевској пијаци Маркале, а не „истину креирану за потребе одређених политичких центара моћи“.

То је потребно, пре свега, зато што је тај болан злочин на Маркалама, који је нерасветљен а приписан Србима, био повод за НАТО бомбардовање РС и Србије, као и санкције према РС, што нам је нанело огромну штету и несагледиве последице, истакао је Додик, а преносе медији у БиХ.

Он је подсетио да је сарајевска званична верзија Маркала, која није производ истраге рађене на бази општеприхваћених стандарда, и те како утицала на негативну слику о Србима и РС, на стварање искривљене слике о карактеру рата у БиХ и драконске пресуде Србима који су окарактерисани као злочинци за многа дела за која нису одговорни.

„Сумње је својевремено изнео генерал Унпрофора Луис Мекензи, а како време пролази – појављује се све више сумњи у сарајевску верзију догађаја на Маркалама. Једна од таквих је и изјава норвешког професора Ола Тунандера са Института за мировне студије у Ослу, која говори да је и НАТО знао да су за бомбардовање пијаце Маркале одговорне снаге Алије Изетбеговића“, рекао је председник РС.

Додик је нагласио да РС неће да преузима кривицу на основу недоказане истине.
„Ако је свима стало до истине и правде и ако се сви куну у њу, зашто НАТО не дозволи да дођемо до стварне истине, презентујући јавности своја сазнања о Маркалама“, запитао се он, оценивши да је враћање поверења у НАТО једино могуће уколико овај савез покаже неутралност у вези са догађајима из последњег рата.

Додик је рекао и да је његова сумња у сарајевски извештај да је за злочин на Маркалама одговорна Војска РС, поткрепљена извештајима многих вештака балистичара који су му предочени, а у којима су, такође, изнесене озбиљне сумње у причу да су Срби одговорни за Маркале.

ФОТОГРАФИЈА УЗНЕМИРУЈУЋЕГ САДРЖАЈА

Напиши коментар