Досије

Изетбеговић и Церић наредили масакр на Маркалама и покољ Срба у Сребреници!

Заштићени сведок KW-586 иначе бивши припадник специјалне полицијске јединице „Бисери“ изјавио да је испаљивање гранате на пијацу Маркале наредио лично Алија Изетбеговић као и покољ Срба у селима у околини Сребренице да се Срби испровоцирају и изнуди НАТО интервенција

Сведочећи у одбрану Радована Караџића, бивши припадник полиције БиХ изјавио је данас пред Хашким трибуналом је да је гранату на сарајевску пијацу Маркале, у зиму 1994, испалила такозвана Армија БиХ, по налогу Алије Изетбеговића.

Под псеудонимом KW-586, скривеног лика и електронски измењеног гласа, сведок је изјавио да је као припадник специјалне јединице „Бисери“, 1992-94, био у обезбеђењу такозваног председништва БиХ које је заседало у згради Народне банке у Сарајеву.

Караџић је у судници цитирао документ власти БиХ, као потврду да је сведок заиста био у јединици „Бисери“. KW-568 тврдио је да је имао прилику да чује шта су Алија Изетбеговић, његов син Бакир, поглавар Исламске верске заједнице БиХ реис-ул-улема Мустафа Церић и други званичници говорили на састанцима.

Изетбеговића и остале, сведок је оптужио да су плански изазивали цивилне жртве у Сарајеву, укључујући пијацу Маркале, и у Сребреници, да би оптужили босанске Србе и изнудили војну интервенцију НАТО у корист муслимана.

„Најснажнији утицај“ на Изетбеговића, по сведоку, имао је реис-ул-улема Церић. Изетбеговићев главни циљ била је да се испослује интервенција Запада на страни муслимана „изазивањем масовне патње“ у Сарајеву и Сребреници, провоцирањем Срба да узврате ватру на цивилне објекте, укључујући болнице.

Тадашњи председник Републике Српске и врховни командант Војске Републике Српске, Радован Караџић оптужен је за наводни терор над цивилима у Сарајеву дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и геноцид над око 7.000 сребреничких муслимана. KW-586 је посведочио и да је чуо Изетбеговића и верског поглавара Церића како разматрају „шта би се догодило ако би граната пала на Маркале“.

После пар дана, 5. фебруара 1994, то се и десило, изјавио је сведок, тврдећи да је такозвана АБиХ испалила гранату на Маркале из рејона села Мрковићи и да је то, по наређењу генерала Сефера Халиловића, учинила јединица генерала Мустафе Хајрулаховића званог Талијан.

По оптужници против Караџића, у првој експлозији једне минобацачке гранате на Маркалама, 5. фебруара 1994, убијено је 66 особа, а више од 140 грађана је било рањено.

„Алија је рекао (генералу) Сеферу (Халиловићу) да то треба урадити, а Сефер се окренуо ка Талијану и рекао: „Талијан ће то…“ . У првом покушају, граната је пала близу пијаце, а затим је, за нови покушај, чекано да на осматрачком положају Унпрофора буде иста посада, са којом је постојао договор да „не броје наше гранате“.

У пролеће 1994, по изјави KW-568, Изетбеговић и реис-ул-улема Церић су се сусрели са командантом 28. дивизије такозване АБиХ у Сребреници Насером Орићем и наложили му да организује нападе на околна српска села као би „испровоцирао Србе“ да одговоре, нагласивши да „жртве нису битне на путу Свевишњег“. Сведок је, по сопственим речима, ускоро чуо да је Сребреница гранатирана и да је могуће да су гранате испалиле муслиманске снаге.

У унаркрсном испитивању, тужитељка Керолин Еџертон назвала је сведоков исказ вишеструком теоријом завере, тврдећи да је он све измислио да да би се додворио „онима који га сада штите“.

„Јок, не, можете тумачити како хоћете. Што сам рекао, рекао сам истину“, узвратио је сведок. Он је потврдио да није био Изетбеговићев телохранитељ и да није стално био уз њега, али је остао при исказу да је могао чути шта се причало на састанцима такозваног председништва БиХ.

„У подруму банке, они нису то крили од мене, ваљда су имали поверења у мене“. Казао је и да „само зна ста сам видио на састанцима, шта се после дешавало на извршењу тих задатака, ја не знам јер нисам био присутан“. Називајући његову причу „чистом измишљотином“, заступница оптужбе подсетила је сведока да је у време прве експлозије на Маркалама генерал Халиловић већ био смењен и „није ни био у АБиХ“. KW-586 одговорио је Изетбеговић „под притиском сменио Сефера, али га није избацио из Армије“.

Веродостојност сведока, тужитељка Еџертон је рушила и сугеришући да се он није јавио Трибуналу да сведочи на процесима генералу Халиловићу и Насеру Орићу, иако је живео у оближњој Белгији. KW-586 одговорио је да „о рату није желео да прича“, зато што је веровао да је у рату постојала „равнотежа…и они су правили то што су правили – и ми смо правили то што смо правили“.

Рекао је да је само желео да „дође себи“. Тврдио је да се одлучио да проговори тек кад се вратио у Сарајево и видео да „иста банда влада, као да је још рат“, а да „други одговарају“ за оно што је та власт учинила.

„Врло је тешко нешто рећи против свога, али некада се мора“, казао је сведок, додајући да „свако треба да одговара за своје злочине“. KW-586 изјавио је да је 2000. године желео да дође у Хаг и „да изјаву против оне багре тамо“ и да се „доста људи“ у Сарајеву слаже с њим, али да се „плаше репресије“.

Коментари (4)

 1. mali srbin каже:

  Ma znaju svi istinu samo sto se prave ludi .Necudi me za strance cude me ove nase polozare

 2. slavko каже:

  i u srbrenici i na markalama sve su to srbi ubijeni ako nece bosnjaci u hag oce srbi srbija 12 godina samo izruiva srbe u hag nista drugo ne radi sve su izrucili i kaznili sad 2 puta seselja fataju da je ratni zlocinac za sav genocid u bivsim titinim republikama vele da je ubijo hrvate u vojvodini de im je grobnica tadic uveza hrvatske firme u vojvodini samo se hrvati i madari u firme hrv, zaposljavaju a u rhv nesmes reci dasi srbin kamoli da dobijes poso to je sve do vlade u beogradu ona to sve radi protiv srbije i srba sve drzave koje su priznale kosovo za drzavu siftara srbija da je srbija prekinila bi sve veze po ovom srbija nestala od 46 god do 48 godine kad su usli partizani 1944 u beograd vise je civila pobijeno nego u2 svetska rata i danas nose crvene ruze titi na dedinje i slave ga o boze boze pomozi

 3. Miodrag каже:

  Nece Hag istinu,znaju oni ko ih je osnovao i od koga imaju koristi.Farsa je to ocigledna i preispoljna.
  Dovoljno je samo pogledati izvestaj sa obdukcije zrtava na Markalama,pa ako si strucnjak ,da odmah vidis da su stradale od podmetnutnog eksploziva a ne od minobacaca.
  Ne moze se minobacacem iz prve tako precizno pogoditi pijaca izmedju bliskih krovova i cepenaka.To je nemoguce.Kao nisandzija minobacaca to odlicno znam.U ostalom ispaljena prva mina uvek sluzi za naknadnu korekciju.Na Markale je navodno pala samo jedna.U stvari nista nije ni doletelo ni palo.Eksploziv je bio na pijaci.Zato su oni sutra i kopali tamo,da naprave laznu vrtacu od nepostojeceg projektila.
  Ono sto je krucijalni dokaz je cinjenica da minobacacka granata eksplodira u obliku levka u precniku od pedeset metara i pogadja kod ljudi,u glavnom vise delove tela,za razliku od ovog slucaja gde su nanete rane zrtvama bile u predelu abdomena,tj po nogama i ispod pojasa.
  Hag o tome mora da ima dokumentaciju,a ako nema to je jos jedan dokaz da se radi o nevidjenoj farsi.

 4. milutin каже:

  SRPSKA Akademija nauka neka objektivno preispita slucaj u Srebrenici ,Krajini, NA MARKALAMKA , RACKU, ZUTOJ KUCI I SRPSKIM ZLOCINIMA KOJI SU SE STVARNO ODIGRA- ALI NE TAMO GDE CILJAJU ISMETBEGOVICF I NJEGOV ULEMA+ VEC POSTENO I NAUCNO.DUGO CEKAMO DA SE ONI OGLASE I STANU NA STR5ANU NARODA JER SU 9I ZA VREME TITA CUTALI UGLAVNOM O JASENOVCU, JADOVNU I MNOGIM DRUGIM STRATISTIMA GDE SU MILIONI SRBA SRAMNO POBIJENI.AKO NISTA DRUGO NEKA SE UGLEDAJU NA IYRAELSKE NAUCNE INSTITUCIJE I STO VISE ZAHTEVAJU PODIYANJE SPOMEN CENTRA SRPSKIH ZRTAVA KROZ VISE VREMENSKI PERIOD..kONACNO NEKA URADI NESTO DA SRPSKI NAROD SHVATI DA TO NIJE GERONTOLOSKI CENTAR YA KUCNA MUDROVANJA, VECF INTELEKTUALNJA SNAGA SRBIJE KOJA IMA NAJVISU OBHAVEZU DA KROZ DOKAZANE ISTINE ZASTITI ISTINU O STRADANJU SRBA I TIME KOLIKO TOLIKO SUPROSTAVI KLEVETANJE SRPSKOG NARODA OD STRANE onih koji se trude vekovima da ga IZBRISU IZ REDOVA BRANITELJA POTLACENIH NARODA KOJI SU KROZ ISTORIJU8 BILI DOKAZANO NA POBEDNICKOJ STRANI ISTINE I PRAVDE.

Напиши коментар