Република Српска

21 година смрти 12 бањалучких беба

Полагањем венаца и цвећа на спомен-обележју „Живот“ у центру Бањалуке данас је обележена 21 година од смрти 12 беба у бањалучком Клиничком центру, које су преминуле због недостатка кисеоника. Кисеоник тада није могао бити допремљен из Београда због ратних дејстава.

На Одељењу за интензивну негу бањалучког породилишта од 22. маја до 19. јуна 1992. године умрло је 12 новорођенчади због недостатка кисеоника. Он није могао да буде допремљен из Београда због одлуке Савета безбедности о забрани летова над БиХ. Тринаеста преживела беба, Слађана Кобас преминула је после 13 година од последица недостатка кисеоника из 1992. године.

Положени венци на споменику бањалучким бебама

Положени венци на споменику бањалучким бебама

„Бол је неподношљив, сећања се враћају на мај 1992. године – рат, њихови очеви на бранику отаџбине, мајке немоћне, Савет безбедности УН неумољив да дозволи превоз кисеоника у Клинички центар у Бањалуци, а животи наших беба се гасе, један по један“, казала је мајка једне од преминулих беба, Жељка Тубић окупљенима поред спомен обележја.

Она је истакла да је туга већа због тога што за смрт њихове деце нико није одговарао, додавши и да власти РС нису покренуле иницијативу да се утврди одговорност за смрт новорођенчади.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се од РС не може очекивати да покрене питање одговорности Савета безбедности УН за смрт 12 бањалучких беба, али да се сваком ко дође у Бањалуку мора показати шта се дешавало 1992. године.

Венце на споменик 12 бањалучких беба, осим мајки преминуле новорођенчади, положили су и председница Владе РС Жељка Цвијановић са министрима, директор Полиције Гојко Васић, конзул Србије у Бањалуци, представници Клиничког центра Бањалука, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша, Удружења жена жртава рата Републике Српске и Црвеног крста.

Скулптура „Живот“ у центру Бањалуке постављена је у знак сећања на 12 беба, али и као подсетник и помен свој деци која су страдала у протеклом рату.

Напиши коментар