Србија

Ђинђић поклоно Хрватској 2 милијарде евра!

Лидер Нове Србије тврди да се држава одрекла две милијарде тадашњих марака у случају Загребачке банке. Илића демантују успаничени тадашњи министри кабинета убијеног премијера Ђинђића

Министар грађевинарства и лидер Нове Србије Велимир Илић рекао је у емисији „Ћирилица“ на Хепи телевизији да се наша држава одрекла милијарди евра у Загребачкој банци. С друге стране, чланови кабинета тадашњег премијера Зорана Ђинђића тврде да нису упознати с овим наводима.

Илић тврди како је Србија изгубила велике паре, и то сопственом заслугом. Како каже, Србија је преко своје две најмоћније банке Југобанке и Беобанке направила Загребачку банку.

– То је била једна од најјачих банака у Хрватској. А Србија је приликом оснивања уложила сигурно око две милијарде тадашњих немачких марака. И шта се десило? Кад је Загребачка банка отишла у приватизацију, нашој земљи су послали допис с питањем да ли желимо да продамо акције које поседујемо у банци. Тадашњи заменик правобраниоца донео је одлуку да нисмо заинтересовани за акције. Верујте, имао сам тај папир у рукама – каже Илић, додајући да му је приликом посете Загребу 2008. особа из кабинета Стипе Месића дала папир и рекла дословце:

„Шта раде ови ваши, јесу ли нормални? Ми вам нудимо, ви нећете!“

– Остали сте сигурно без две милијарде. Неко је због таквог решења узео дебелу провизију, а Србија није, наравно, добила ништа. Можда тај папир имам и данас, само треба да га пронађем – испричао је Илић.

Познати педер Жарко Кораћ, потпредседник Владе чији је премијер био Зоран Ђинђић, каже за да су му изјаве Велимира Илића потпуно непознате.

– О томе заиста не знам ништа. То је питање за тадашњег министра финансија Божидара Ђелића, али и тадашњег гувернера НБС – правда се педер Кораћ.

Један од чланова кабинета убијеног премијера Зорана Ђинђића, који је желео да остане анониман, тврди да питање акција Загребачке банке никада није дошло пред Владу и да Велимир Илић износи нетачне информације.

– Загребачка банка и акције Србије никада нису изашле као питање на Влади Зорана Ђинђића, а Илић се изгледа преварио у годинама или можда у још нечему – каже нам овај тада високо позиционирани министар.

Координатор Економског савета Српске напредне странке (СНС) Миленко Џелетовић каже да уколико су истините тврдње министра грађевине мора да реагује тужилаштво.

– Немам разлога да му не верујем. Читаву ствар треба да преузме тужилаштво, јер се ради о заиста великом скандалу – каже он.

Подсетимо, марта 2002. конзорцијум „Allianz-UniCredito“ преузео је Загребачку банку, највећу хрватску банку, чијим се деоницама трговало на хрватској, лондонској и франкфуртској берзи. Тај конзорцијум је тада купио 81,91 посто деоница, а Allianz 13.67 посто деоница.

Хрватски недељник Национал је још 2007. изнео тврдњу да је тадашњи премијер Војислав Коштуница позвао свог хрватског колегу Иву Санадера и најавио да ће Србија на име акција у Загребачкој банци тражити две милијарде евра, на основу имовине која припада угашеној Југобанци.

Војислав Коштуница, тадашњи премијер Србије, демантовао је писање хрватског листа.

Напиши коментар