Србија

Брацановић: Чуме саветовао Ђинђићу да бежи

Милорад Брацановић, бивши заменик начелника БИА, рекао је на суђењу за протест ЈСО 2001. да је комисија коју је он оформио открила тајне транскрипте који су сачињавани у једном примерку и давани на руке тадашњем министру полиције Душану Михајловићу.

bracanovic

– У једном транскрипту стајало је да је Зоран Мијатовић, тадашњи заменик ДБ, тражио од Бебе Поповића да га он повеже са Љубишом Бухом Чуметом и да организује састанак у Бебином стану. Други транскрипт се тиче Бухиног паничног позива Беби и Чедомиру Јовановићу у ком им он јавља да је ЈСО кренула из Куле, да су кренули на Владу Србије и да је потребно да се премијер Ђинђић склони из земље јер му је живот угрожен, а да ће он да предупреди тај напад – изјавио је Брацановић.

Такође, Брацановић је изјавио да је Ђинђић двапут, након што Легија није више био командант ЈСО, тражио од њега да иде са јединицом у Прешево и да тамо реши неки протест.

– Једном га је питао да ли може да ухапси Жељка Максимовића Маку у Црној Гори, али му је Улемек одговорио као и ја, да то не долази у обзир јер би могао да испадне инцидент – испричао је Брацановић, и додао да је Војска Србије 5. октобра 2000. довела на паркинг ВМА артиљерију и уперила ка Институ за безбедност, али је напад у последњем тренутку одложен.

Напиши коментар