Србија

Данас се навршава 14 година од убиства Срба у аутобусу „Ниш експреса“

Данас се навршава 14 година од напада на аутобус „Ниш експреса”, у Ливадицама код Подујева, у коме је погинуло 12 и повређено 43 расељених Срба, који су ишли на Задушнице у Грачаницу.

podujevo-nis-ekspres

Најмлађа жртва, тог и данас нерасветљеног злочина, био је двогодишњи Данило Цокић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је поражавајуће што још нису кажњени кривци за тај злочин, у Ливадицама код Подујева, који се догодио 2001. године.

Ђурић је подсетио да је најмлађа жртва тероритистичког напада на расељене Србе из Подујева двогодишње дете, а да људи који су били мете нису ничим заслужили ни допринели да тог дана пострану мета терориста и зликоваца.

„Оно што је поражавајуће да ни после толико година након овог злочина нико није позван на одговорност и правоснажно кажњен, а невини људи по политичкој основи свакога дана бораве у затворима широм Косова и Метохије. И данас је јасно да овде нема ни трага правној држави”, истакао је Ђурић.

Активирањем мине на магистралном путу, 16. фебруара 2001. године у селу Ливадице код Подујева, дигнут је у ваздух први аутобус из конвоја којима су расељени Срби са Косова и Метохије у пратњи Кфора ишли у Грачаницу, на Задушнице.

У нападу је на лицу места погинуло 10 људи, а још двоје повредама је подлегло касније.

У нападу су погинули Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Небојша, Снежана и Данило Цокић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић и Драган Вукотић.

 

Танјуг

Напиши коментар