Република Српска

Око 3.000 вјерника на „Малом Зејтинлику” на парастосу за погинуле српске борце

У Храму Светог пророка Илије и Преподобе мати Параскеве на војничком гробљу „Мали Зејтинлик” на Сокоцу данас је, поводом Васкршњих задушница, служен парастос за погинуле српске бораце и остале који су сахрањени у овом спомен-комплексу.


Војничко гробље „Мали Зејтинлик” на Сокоцу / Фото: СРНА

Старјешина Цркве Светог пророка Илија на Сокоцу протојереј ставрофор Илија Чупић рекао је Срни да је око 3.000 вјерника из свих крајева Републике Српске посјетило данас Војничко спомен-гробље на Сокоцу, гдје су поводом Задушница запалили свијеће на гробовима најближих.

Он је додао да су родбина и пријатељи погинулих српских бораца од раних јутарњих часова долазили организовано на „Мали Зејтинлик” из свих крајева Републике Српске, као и претходних 20 и више година.

Велике или Васкршње задушнице, које у неким крајевима називају и Зимске обиљежавају се у суботу пред Месне покладе.

На Војничком спомен-гробљу на Сокоцу сахрањено 958 бораца Војске Републике Српске.

Српски борци сахрањивани су на овом гробљу од јануара 1996. године, када је након потписивања Дејтонског споразума, почео егзодус 150.000 Срба из Вогишће, Грабавице, Добриње, Хаџића, Илиџе, Рајловца и Илијаша и других насеља из околине Сарајева, која су до тада били под контролом Војске Републике Српске.

Овај јединствени спомен-комплекс, који је уређен по узору на Српско војничко гробље „Зејтинлик” у Солуну, назван је „Мали Зејтинлик” уз благослов Српске православне цркве.

 

РТРС / СРНА

Напиши коментар