Србија

Данас обележавање 18 година од убиства 14 српских жетелаца у Старом Грацком

У селу Старо Грацко код Липљана данас ће бити обележено 18 година од убиства 14 жетелаца српске националности.

Реч је о једном од најтежих злочина над Србима по доласку међународне мисије на Косово, који су починиле и даље непознате особе.

Убиство се догодило 23. јула 1999. године, а Специјално тужилаштво у Приштини у мају ове године обуставило је истрагу о убиству 14 Срба, од којих је најмлађа жртва имала 17 година.

У нападу је на њиви током жетве 23. јула 1999. године из заседе убијено 14 Срба из Старог Грацка. Убијена су четири члана породице Јанићијевић – Слободан, Миле, Момир и најмлађи Новица, који је имао 17 година.

Рафалима су на лицу места убијени и Андрија Одаловић, браћа Јовица и Раде Живић, Станимир и Бошко Ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, затим Никола Стојановић, Миодраг Тепшић и Милован Јовановић.

Полиција УНМИК-а је у октобру 2007. године ухапсила Мазљума Битићија из села Велики Алас код Липљана због сумње да је учествовао у том убиству, али је два месеца касније пуштен из притвора услед недостатка доказа.

Гробље у Старом Грацку, где су сахрањени страдали српски жетеоци, више пута је скрнављено и минирано.

Годишњица убиства и ове године биће обележена пред спомен плочом на школи у центру села где ће бити одржани парастос и помен који ће служити владика рашко-призренски Теодосије. Помену поводом годишњице злочина присуствоваће и представници Канцеларије за Косово и Метохију.

Председник Косова Хашим Тачи прошле године први пут је дошао у село и положио цвеће на спомен плочу и рекао да такви злочини не смеју остати некажњени.

“Злочин је злочин без обзира против кога и од кога је извршен”, рекао је Тачи и нагласио да ће се само тријумфом правде догодити помирење. Породице жртава нису прихватиле његово извињење.

Породице убијених чекају да злочинци буду нађени и кажњени, а то је један од разлога што су прошле године и поред двочасновног убеђивања Тачијевог саветника, одбили да се састану с њим.

Рођаци убијених кажу да им је Тачи полагањем цвећа на спомен плочу “сипао со на живе ране” и “насмејао се у лице” и њима, и свима који истражују злочине над Србима.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је мају да је сигуран да нема грађанина Србије који не осећа тугу и гнев због “срамотног чина” Специјалног тужилаштва у Приштини, које је обуставило истрагу против свих осумњичених за убиство 14 Срба.

Међу злочинима на Косову, за које до сада нико није одговарао, су и убиства деце у Гораждевцу, породице Столић у Обилићу и дизање у ваздух аутобуса Ниш експреса код Подујева. Истрага и у тим злочинима је обустављена.

 

Бета

Напиши коментар