Србија

Болна сећања на злочин у Ливадицама, 16 година касније

Пре 16 година у терористичком нападу на аутобус „Ниш експреса“ у Ливадицама код Подујева живот је изгубило дванаест, а рањено четрдесет троје Срба. Шиптарски терористи који су извршили овој злочин никада нису кажњени

Пре 16 година у терористичком нападу на аутобус „Ниш експреса“ у Ливадицама код Подујева живот је изгубило дванаест, а рањено четрдесет троје Срба. Извршиоци овог злочина нису кажњени, иако се зна ко су. Врховни суд такозваног Косова је у другостепеном поступку у марту 2009. године због недостатка доказа ослободио јединог окривљеног шиптарског терористу Фљорима Ејупија.

На магистралном путу Ниш-Приштина налази се мост испод којег су шиптарски терористи поставили експлозив и његовим активирањем аутобус је дигнут у ваздух. Судског епилога овог злочина нема, али има трагова у сећању људи који су преживели овај злочин.

Гордана Ђорић, једна од преживелих у нападу, није ни слутила да би тако нешто могло да се догоди јер су били у пратњи британских војника.

„Ја сам била у првом аутобусу. Војници су кренули први, ми за њима. Брзо се догодила експлозија. Никада то нећу заборавити, било је много дима, чули су се јауци људи. Када сам се окренула видела сам тело. Физичке ране које смо имали су зарасле, али душевне ране које стварају сећања – никада нећемо заборавити“, рекла је Ђорићева.

Шест аутобуса било је у колони, а војници Кфора прошли су пре експлозије.

„Када смо изашли из аутобуса тетурајући смо кренули према њима, били су удаљени стотинак метара од нас, нису пришли да нам помогну, само су стајали и чекали да дођемо до њих. Тек онда су нам пружили помоћ и одвезли нас у болнице“, сећа се Ђорићева.

Шеснаест година касније, нема судског епилога. „Судског епилога, нажалост, нема, као ни за друге злочине албанских екстремиста. Нада, ипак, увек постоји јер оне који чине такве злочине мора кад-тад стићи и казна. Надамо се ускоро“, каже Ђорићева.

Она сваке године присуствује парастосу који се одржава у Лапљем селу, у локалној цркви.

„Парастос је једино што можемо да урадимо за погинуле, да будемо сви заједно у мислима са њима и њиховим породицама, да им ублажимо бол и да се надамо да ће злочинци бити откривени и кажњени“, рекла је Ђорићева.

Недалеко од места злочина, на опушку цигарете, пронађени су остаци ДНК шиптарског терористе Фљорима Ејупија. Он је у првостепеном поступку био осуђен на 40 година затвора, али је одлуком вишег суда ослобођен.

Напиши коментар