Србија

Дачић предлаже заједнички споменик шиптарским и српским жртвама

Премијер Србије Ивица Дачић је данас у порти манастира Грачаница на Косову и Метохија одговарајући на питања новинара предложио да се направи заједнички споменик Србима и Шиптарима на КиМ.

Упитан да ли ће Београд тражити опроштај косовских Шиптара, Дачић је предложио да се направи заједнички споменик шиптарским и српским жртвама ратова на Косову и Метохији.

„Оцене шта се десило су веома различите и често се деси када се покрене питање помирења и опроштаја да се тензије још висе подигну око тога ко је крив“, рекао је Дачић. Он је додао да се прошлост не може променити, али може будућност.

Упитан када ће Србија признати Косово, Дачић је рекао да за Србију Косово није држава него посебна териотија која је дефинисана Резолуцијом 1244.

Говорећи о евентуалним директним сусретима са премијером Косова Хашимом Тачијем, без посредника из ЕУ, Дачић је навео да је Београд то предлагао за нека питања.

„Уколико разговори нису статусног карактера није проблем да разговори буду директни и ми то не одбијамо, али не знам колико на другој страни постоји заинтересованост“, рекао је Дачић.

Премијер је рекао је данас у Грачаници да није учествовао на предизборном скупу листе „Грађанска иницијатива српска“ да не би изазвао проблеме у покрајини. Он је рекао да је његова посета организована у складу са договором са приштинским властима у Бриселу.

„Не улазим у то како ко дефинише ову посету, нисам желео да изазивам било какве проблеме“, рекао је Дачић и додао да је контрапродуктивно да се политичарима из Србије забрањује долазак на КиМ.

„Да не би изазвали тензије придржавали смо се оног што смо договорили и зато сам се обратио грађанима у порти“, рекао је Дачић.

Коментари (4)

 1. Корнелиjе Кодреану каже:

  Шиптарски испрдак Идриз Дачи има да омасти конопац кад-тад.

 2. Aleksandar каже:

  Sve je po planu kako treba da bude i ide.

 3. misko каже:

  Da li je on normalan covek? Ako jeste onda jelud ovaj narod.

 4. slavko каже:

  dacic je po naciji siftarski katulik iz prizrena

Напиши коментар