Војни полигон

Да ли сте знали да марш руске војске има везе са Србима?

Пише: Марко Радуловић

Шире масе и не знају да је Марш уз који руска војска маршира на својим војним парадама везан за нас Србе.

ruska vojska marsira

Творац тог, неки кажу најчувенијег марша који је икада компонован и који носи назив „Прощание Славянки“ („Опроштај Славјанке“ или „Опроштај словенске жене“) је Василиј Иванович Агапкин, млади трубач Коњичког пука, инструменталиста и диригент војног оркестра. Наиме, Василиј је пратио борбу српског народа и савезника у Балканским ратовима. Из Русије су и тада одлазили добровољци да се боре на страни српске браће, затим жене болничарке, а прикупљана је и разноразна помоћ за Србију. Посебно га је ганула вест да је извесна Софија Јовановић, девојка из Београда, као обичан војник отишла на фронт и борила се раме уз раме с мушкарцима. Инспирисан свим тим догађајима у Србији, он 1912. године ствара Марш коме даје назив „Прощание Славянки“ и посвећује га српском народу, српским женама и мајкама које су своје мужеве, синове и браћу слале у рат. А онда и шире и свим словенским женама и народима.

rusiНа слици је споменик у Москви који носи исти назив, подигнут у част овог Марша. Мушкарац (ратник) и жена у опроштајном у загрљају симболишу мушку оданост и верност Отаџбини и борби за њену слободу, односно верност жене свом мушкарцу, породици и својој земљи.

п.с. (Агапкин је за основу Марша узео мотив сибирске народне песме коју су војници певали у руско-јапанском рату у коме се борио и Кнез Арсен Карађорђевић, брат Краља Петра Првог. У том рату командовао је козачким ескадроном и у бојевима се одликовао великом храброшћу, па је унапређен у команданта пука и почашћен највишом руском инсигнијом за личну смелост – златном сабљом.)

Напиши коментар