Србија

Будите поносни што сте Срби!

Пише: академик Јован И. Деретић

Ми смо се увек кроз историју понашали као племићи и царски народ, обесне смо кажњавали а мање и немоћне штитили. Никада се никоме нисмо светили за нанете увреде и злочине. Никада и пред никим нисмо се сагињали и пузили, увек смо достојанствено бранили своја права и своје људско и национално достојанство. Ми смо изнад свега слободољубив и правдољубив народ. У свом националном карактеру ми немамо својство мржње чак ни према најгорем непријатељу. Свим народима над којима смо некад владали донели смо више облике културе, цивилизације и права, и сви су се под нашом владавином развијали и јачали.

kosovo_is_serbia

Кроз целу нашу дугу националну историју нисмо имали робове нити смо прихватали идеју ропства. У духу таквог човекољубивог схватања и понашања ми смо унели у први Устав обновљене слободне Србије 1834. године члан који гласи: Ако неки роб ступи на тло Србије он тиме постаје слободан човек. Од искона до данас били смо пример свим народима света у доказивању да су снаге које се боре за слободу и за људско и национално достојанство непобедиве.

Наша највећа национална мана је та што ми не поштујемо довољно сами себе. Што су проблеми већи, због околности наметнутих споља, то се ми међусобно мање поштујемо и уважавамо, а требало би да буде обратно. Ми смо више склони да ценимо неког просечног странца него свог изврсног Србина. То је створено код нас захваљујући дугогодишњем утицају стране пропаганде јер нисмо изградили одбрану од таквог штетног утицаја. Где год смо се у свету појединачно упоређивали са странцима редовно смо били међу најбољим или баш најбољи, било да је то у радним способностима, стручном знању, уметности или науци. Поједини србски генији су просто недостижни, као на пример Никола Тесла.

За Србе је посебно карактеристично расколништво и стварање од србске нације нових нација. Сви Словени су, без изузетака, били Срби именом и језиком. Данас су то различити народи. Тако смо се од некада најбројнијег и најмоћнијег народа на свету свели на једно мало парче територије и на неких десетак милиона душа. Ваљда због некадашње наше славе и величине још увек сви од нас зазиру и без имало претеривања се може рећи да је и ова мала данашња Србија главни чинилац у Европи. Свет се бави Србијом иако се Србија не бави светом. Многи од нас зазиру и боје се да не ојачамо и повратимо стару славу јер су наши дужници или у домену културе и цивилизације са којима се они сад поносе или што су присвојили неку нашу територију.

Због тога нас чак и мрзе. Никада се не мрзи нижни и слабији него се или презире или сажаљева. Мрзи се вишни и моћнији. Видите какву мржњу су према нама Србима показали и показују поједини народи данас, па чак и неки које смо сматрали за своје традиционалне пријатеље. Ми се у чуду питамо за што је то тако и откуда толика мржња. Сада знате откуда и зашто. Ми Срби смо народ без мржње, ми никога не мрзимо и немамо разлога за то.

БУДИТЕ ПОНОСНИ ШТО СТЕ СРБИ.

 

Извор: Сербијана

Коментари (2)

  1. zoran каже:

    Sve je na nasoj strani osim sloge koju nam je ukrao komunizam i njihovi sledbenici.

  2. Zoran каже:

    Како да будемо поносни, када су нам запушили уста, и хапсе нас, чим кажемо да смо Срби и да нам је доста дискриминације у сопственој држави. Држави која је “као” наша, а која уствари није наша. Сви у Србији имају нека права, осим нас Срба. Један од примера је и летак Српске акције, у коме ништа није написано ружно и неистинито. У њему није било ружних речи, а камоли да је неко звао на линч цигана.
    Прошла власт и садашња, одобравају прављење циганстана у Србији. Незванични подаци су да има од 600.000 до 850.000 цигана у Србији. То су сви они које је демократска Европа угурала код нас Уговором о реадмисији ( читај: карта у једном правцу – за Србију) и које је протерала са своје територије. Ако узмемо у обзир да цигански пар има по 5-оро деце, укапираћемо да смо најебали у скорој будућности. Они ће направити своју државу као што су урадили и шиптари. Циганских НВО има преко 200, http://www.mc.rs/romske-nevladine-organizacije-1.1102.html

Напиши коментар