Србија

БРУКА: Болесна дечица умиру, а директори потрошили 25 милиона евра на луксуз!

Директорка Татјана Радосављевић бахато је трошила милионе од лекарских чланарина на куповину и опремање свог кабинета, путовања по свету… а деца у Србији немају новца за лечење, тврде „Приватни лекари Србије“

Дечица умиру због оваквих задриглих корумпираних скотова

Дечица умиру због оваквих задриглих корумпираних скотова

„Приватни лекари Србије“ оптужили су директорку Лекарске коморе Србије (ЛКС) др Татјану Радосављевић за тешку корупцију! Они тврде да је бахато потрошила око 25 милиона евра од лекарских чланарина – на куповину и опремање свог кабинета, путовања по свету, на хонораре за себе и одане чланове свог „тима“, док деца у Србији умиру јер немају новца за лечење, а најважније клинике остају без неопходних лекова и уређаја! Лекари су због тога одбили да плаћају чланарину Лекарској комори Србије и навели су да ће свој новац уплаћивати као помоћ за лечење тешко оболелих и набавку болничке опреме која недостаје.

О томе како је „скупљено“ 25 милиона евра, „Приватни лекари“ изводе једноставну рачуницу: 30.000 лекара у Србији, чланова ЛКС, приморани су да плаћају чланство у монополилистичкој, „једнопартијској организацији“ – ЛКС.

– Уписнина у ЛКС и издавање лиценце кошта 100 евра, па пута 30.000 лекара једнако је три милиона евра. Чланарина се плаћа тако што се месечно „скида“ са платног списка просек од плате, 1,6 одсто за приватне докторе и 0, 8 одсто за државне докторе. Значи доктори плаћају чланарину на годишњем нивоу од 50 до 100 евра, па пута 30.000 доктора, што за седам година рада Коморе износи око 25 милиона евра! – кажу они.

„Приватни лекари Србије“ питају се да ли се тај новац издваја само за регистар доктора и лиценце доктора кад је за то довољна чланарина од једног евра годишње.

– Где је 25 милиона евра лекарских чланарина? Да ли је могуће да се тако незабележена корупција у ЛКС дешава, а да Министарство здравља, које је по закону задужено да надгледа и контролише рад ЛКС, на то не реагује!

Министарство здравља су у више наврата упозоравали не само Удружење „Приватни лекари Србије“ већ и Регионална лекарска комора Војводине на противзаконита, противуставна, противстатурна и коруптивна понашања директорке др Татјане Радосављевић. Питамо зашто министарка здравља Славица Ђукић Дејановић није искористила законска овлашћења да због злоупотреба у вршењу јавних овлашћења од стране директорке ЛКС др Татјане Радосављевић суспендује та јавна овлашћења ЛКС, уведе управни надзор и привремене мере у ЛКС и спречи да се „испразни“ докторска каса и нестане 25 милиона евра?

Како је могуће да је Министарство здравља дало сагласност да се доктори буквално пљачкају тако високим чланаринама, које се, као што видимо, не троше за усавршавање младих лекара и помоћ болесној деци у Србији, већ се бахато расипају за куповину кабинета, за енормне плате функционера ЛКС, путовања по свету, за организације чудних и скупих „конференција“ у земљи и свету, као и за корумпиране делегате у разним органима ЛКС – тврде они.

 

Ко је овде луд 1

Министарство здравља: Министарство финансија је надлежно

У Министарству здравља рекли су нам да они нису надлежни за овај случај, већ да је за то надлежно Министарство финансија.
– Надзор над законитим и наменским коришћењем средстава Коморе, као и поступањем Коморе у погледу придржавања прописа о финансијском и рачуноводственом пословању обавља министарство надлежно за послове финансија – кажу у овој установи.

Ко је овде луд 2

Министарство финансија: Министарство здравља је надлежно

У Министарству финансија су нам рекли да је за ову ситуацију ипак надлежно Министарство здравља.
– Лекарска комора Србије основана је на основу Закона о здравственој заштити, који примењује и чију примену контролише Министарство здравља. На основу овог Закона ЛКС је независно тело и правни субјект. ЛКС није корисник буџетских средстава, па самим тим није у надлежности Министарства финансија и привреде – кажу у овој установи.

ЛКС: Нетачне информације!

Из Лекарске коморе Србије кажу да удружење „Приватни лекари Србије“ предводи особа која није члан Лекарске коморе, као и да је та особа наплаћивала по 100 евра од својих колега да би они заузврат добијали безвредне папире, тзв. лиценце.
– Нетачни су сви наводи о расипању новца директорке Радосављевић. Она није примала додатних 600 евра на име надокнаде за рад у ЛКС, нетачне су и информације о наводним путовањима директорке, а такође, ЛКС нема аутомобиле нити има запосленог возача – кажу у ЛКС.

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Da to jeodraz naseg zdrastva i sveostalo sto postoji u tom sistemu i niz mnogih nelogicnih ikomplikovanih stvari kojemogu i te kako da se uproste i da se standardizuju.Nije samo ovo od slinih primera u skorj prolosti i od 2000 godine.

Напиши коментар