Србија

Београду је интерес Срба у Хрватској у другом плану

Директор Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац упозорава да је званични Београд интерес српског народа у Хрватској подредио добросусједским односима са Загребом и оцјењује да је реаговање у вези са недавним дешавањима због ћирилице морало бити жешће и конкретније.

Штрбац поручује да Београд мора бити свјеснији да се добросусједски и добри државни односи са Загребом не могу градити на штету српског народа, који живи на територији те земље.

Он је за Срну указао да је напад на ћирилицу много више од напада на писмо српског народа, односно да је то напад на сам народ.

„Није то напад на ћирилицу. То је етничко чишћење. Тихо етничко чишћење преосталих Срба са тих простора“, упозорава Штрбац.

Он наглашава да у Уставу Србије стоји да је она дужна да брине о свим Србима у свијету, посебно у региону, и додао да је реаговање у вези са нападом на ћирилицу, односно Србе, морало бити жешће.

„Ја нисам дипломата, али знам да реаговање дипломатије може бити благо, жестоко и жешће. Из Београда готово да није било реаговања. Није било повлачења дипломата, није било прекида односа. А нападнути су Срби у региону“, опоменуо је Штрбац.

Он је нагласио да није заговорник тога да српски тенкови иду у Хрватску и ставе се у одбрану народа, нити Срби на овај начин да траже повратак своје територије, него да се напросто тражи заштита преосталих Срба средствима које познаје званична дипломатија.

„Овдје се много више пажње посветило једном спортском догађају, утакмици Србије и Хрватске, него догађајима у вези са писмом, што је апсурдно“, оцјењује Штрбац.

Он сматра да би најлогичније и најисправније било да је утакмица отказана и на тај начин исказано национално достојанство и бар нека врста протеста против напада на ћирилицу и Србе у Хрватској.

„Умјесто да откажу утакмицу, у Београду су угостили плејаду хрватских функционера, и чак дозволили да Здравко Мамић, извршни директор ФК „Динамо“, који је познат по националистичким испадима, провоцира све на Маракани и да му чак Срби скандирају“, закључио је Штрбац.

Напиши коментар