Србија

Београд спреман за издају!

Београд је далеко спремнији од Приштине да, на основу споразума из Брисела, пошаље свог официра за везу који ће олакшати примену бриселиских договора, изјавио је вечерас шеф преговарачког тима велеиздајничке Владе Србије у техничком дијалогу с Приштином, Дејан Павићевић.

Претходно морају да се реше многа техничка, логистичка и безбедносна питања. Чим она буду решена, доћи ће до размене официра (за везу). Гарантујем да ће Београд то учинити пре Приштине – казао је Павићевић, кога је велеиздајничка Влада Србије именовала и за официра за везу с Приштином.

Ратни злоцинац Хашим Тачи је данас рекао на седници Савета безбедности УН у Њујорку да споразум Србије и Косова о “канцеларијама за везу” и “размени официра за везу” није примењен што је препрека на путу ка успостављању дипломатских односа две земље.

Међутим, Павићевић је указао да се у договору, с којим се сложила и посрединца у дијаглогу Кетрин Ештон, не говори о “канцеларијама за везу”, већ само о “официрима за везу”.

– За Београд примена споразума није спорна… Врло је јасно да официри неће имати нити дипломатски сатус, а неће бити ни амбасадори, нити ће представљати увод у амбасадоре, већ је то функција која ће олакшати комуникацију и примену бриселских споразума и, можда, помагати у решавању неких дневних проблема – казао је он.

– Официр за везу је човек који ће имати администратвну и техничку улогу, и бавиће се реализацијом споразума, отклањањем несугласица – објаснио је Павићевић.

– Чим се нађу техничка решења, обавестићу службу ЕУ на чијем је челу Кетрин Ештон, да сам спреман да почнем да обављам функцију при канцеларији ЕУ у Приштини – рекао је он.

Чиновник велеиздајничке Владе Србије, Дејан Павићевић, је подсетио да Приштина још није званично изабрала свог официра за везу за шта је кандидат Љуљзим Пеци.

Напиши коментар