Свет

Америка уложила 5 милијарди долара у подривање Украјине

Помоћница државног секретара САД за Европу и Евроазију Викторија Нуланд индиректно је признала да су САД у последње две деценије уложиле 5 милијарди долара за дестаблисање украјинског система и увлачење Украјине у америчку сферу утицаја.

Нуланд је широј јавности постала позната након објављивања телефонског разговора са америчким амбасадором у Кијеву коме је давала наређења о новим акцијама у Кијеву, што је открило да су САД дубоко уплетене у сва дешевања везана за Украјину.

Она је 13. децембра 2013. одржала предавање на тему дешавања у Украјини, где је индиректно открила стратегију Запада да кроз финансирање медија, невладиних организација и политчких партија створи изразито прозападну, еврофилску и антируску атмосферу у земљи, тако да у случају покушаја вођења другачије политике моментално долази до реакције и свргавања режима.

Наравно, Нуландова је у говору користила еуфемизме попут „људских права“, „европских вредности“, „развоја демократије“, „европске будућности“, али се из њеног говора види колико пуно пажње Вашингтон посвећује Украјини и колико ресурса употребљава да би Украјину ставио под своју контролу.

Коментари (1)

  1. aleksandar каже:

    Sve je isto sto se desvalo i u Srbiji.Isti metodi i sve ostalo do skolovanja kadrova u Srbiji i kroz fondaciju Soros i tako daalje da mnogo nepricam.Samo ce biti zanimljivo ako uspeju u tome kao sto su uspeli kod nas da posle 2000 godine mnogi nasi ljudi sirom srbije su odmah odjedanput poceli da voze skupe dzipove.Pa tu meni nesto nestima.Jer odma posle oktobra sam,o smo visdzali ovde skupe i lepe dzipove terence.Pa tako moze da se desi i u Ukaraini.Ova svota koja je objaljena nije ni konacana bice jos tu ulganja kako bi usla u sferu USA.Bice tu jos dosta igara.Sa naznakom da nedodze i do podele ukraine iako znamo daje podeljena jer tadabi i EU izgubio istotako dosta.Pa posmatrajmo situcaiju kako se odvija niskog inteziteta.

Напиши коментар