Србија

АЛАРМАНТНО! Хорде Шиптара окупирале север Србије!

Око 400 Шиптара са Косова стиже дневно, само на ванредним линијама, односно аутобусима који улазе у станицу, с тим да има и долазака аутобуса коју Шиптаре искрцавају ван станице, па је цифра много већа!

siptari

Више стотина Шиптара с Косова свакога дана долази аутобусима у Суботицу из које, како се претпоставља, покушавају да се пребаце преко границе с Мађарском која је удаљена десетак километара.

Шеф Аутобуске станице у Суботици Миодраг Стојковић рекао је новинарима да је све дискретно почело пре три до четири недеље, када је забележен повећан број путника у линијском саобраћају, да би пре седам до десет дана ова појава достигла пун капацитет, што значи и до осам ванредних аутобуса са југа дневно.

Према његовој процени, то значи до 400 Шиптара са Косова дневно, само на ванредним линијама, односно аутобусима који улазе у станицу, самим тим се и региструју, с тим да има и долазака аутобуса коју Шиптаре искрцавају ван станице. Врло кратко се задржавају на аутобуској станици. Углавном таксијем иду негде даље. Куда – то знам и ја колико и ви, само из медија рекао је Стојковић.

Два аутобуса Ниш експреса у врло кратком периоду су довезла преко 60 путника, од којих је већина с Косова – Шиптари. Тачније, према речима једног од возача Слободана Стевановића, из Приштине.

Он каже да је интересовање за одлазак с Косова огромно и да су заиста велике гужве на тамошњим аутобуским станицама.

„Мислим да је у питању њихов живот тамо на Косову. Зашто би иначе људи одлазили?“, пита се Стевановић. Међу путницима је било људи у средњим годинама, самих и са породицама, од којих су неки знали српски, што није случај са млађим Шиптарима, неретко са малом децом, који су или избегавали новинаре, или с њима комуницирали на енглеском језику.

Свима њима заједничко је једно нико од њих није желео да прича пред камерама и диктафонима. У неформалним разговорима новинарима су као разлоге њиховог одласка рекли да су економске природе, да у Суботицу долазе захваљујући Влади Србије која им је омогућила слободу неограниченог кретања и задржавања у Србији. Њих дочекују таксисти, чији је број око станице значајно повећан у последњим недељама.

Један од њих је и Небојша Јеремић, који каже да је оваква ситуација већ два месеца, те да Шиптаре углавном возе на Палић и смештају их у хотеле и остале објекте у којима им је обезбеђено све бесплатно.

Он не зна на који начин се Шиптари даље пребацују до границе. Највероватније пешке, пошто их има доста што иду пешке. Крену пешке ауто-путем и то је рекао је Јеремић.

Уколико желе илегално да пређу границу с Мађарском, тиме се придружују бројним мигрантима из земаља попут Авганистана и Сирије, који већ неколико година имају базе по напуштеним објектима у Суботици из које покушавају да се илегално пребаце у Мађарску.

Неретка су и хапшења, како таксиста, тако и других возача, како из Суботице, тако и других градова, који превозе илегалне мигранте до границе.

Коментари (1)

  1. Robert-Radovan Jovic каже:

    Dokel ce mo ovako: oni, Siptari, nas kolju, pljackaju, pale nam kuce i imanja a mi njima sve lepo i besplatno kao najrodjenijima? PRAZNOGLAVCI koji trenutno rasprodaju srpstvo i”mole za milost ilicni prosperiret evropsku bracu” zaburavljaju ztve patrnje i teror nasih nasih gradjana na KIM-u. Mi nemamo finansiske mogucnosti da nasim ljudima obezbedimo zdravstvene usluge a za “bracu sa Kosova” sve je besplatno. Ko to placa? Do kada ce zlocinci “gaziti i stati po Srbiji” – reci gradonacelnika Pristine? Sbi probudimo se!!! Magistar Robert-Radovan Jovic

Напиши коментар