Србија

22 године од усташке злочиначке акције „Масленица“ за коју нико није одговарао!

У Цркви светог Марка у Београду ће у недељу, 22. јануара, бити служен парастос за 348 Срба које су пре 24 године убили припадници Хрватске војске на подручју Равних Котара и на велебитском превоју Мали Алан. Хрватска је директно прекршила резолуцију 721 Уједињених нација према којој њена војска није смела да улази на територију под контролом УН-а и извршила погром над 10.000 Срба тог краја. За злочин нико није одговарао.

Из Удружења породица несталих и погинулих лица “Суза” из Београда најављено је да ће након парастоса, представници Удружења положити венце и цвеће на споменик српским жртвама у Ташмајданском парку.

Агресија хрватске војске, названа “Масленица”, почела је 22. јануара 1993. године у зони под заштитом мировних снага УН.

Том приликом убијено је 348 Срба, међу којима је било 35 жена и троје деце млађе од 12 година.

Операцију “Масленица” планирали су и извели Јанко Бобетко, Анте Готовина, Анте Росо, Младен Маркач и Мирко Норац, са тадашњим хрватским председником Фрањом Туђманом на челу, наводе из Удружења “Суза”.

У то време начелник артиљерије сектора “Велебит” био је косовски Албанац Агим Чеку, касније осумњичен за злочине на подручју Косова и Метохије.

Упркос тежини злочина почињених у заштићеној зони УН, као и свим познатим чињеницама, за та злодела нико није одговарао ни пред домаћим ни пред међународним судовима, напомињу из Удружења породица несталих и погинулих лица “Суза”.

(Срна)

Напиши коментар