Србија

15 година од шиптарског злочина код Подујева

Парастосом у цркви Свете Петке у Лапљем селу данас ће бити обележена 15. годишњица напада на аутобус у селу Ливадице код Подујева у коме је погинуло 12 људи, а повређене су 43 особе.

Teroristicki napad na autobus sa Srbima kod Podujeva

Напад се догодио 16. фебруара 2001. године, када је први од шест аутобуса којим су расељени Срби са Косова и Метохије ишли на задушнице у Грачаницу у пратњи војника Кфора, прелазио преко моста испод кога је била постављена мина.

Експлозија је разнела аутобус и тада су погинули возач и 11 путника, међу којима и двогодишње дете, док је преосталих 43 путника превезено у болницу због повреда, од којих су касније неки преминули.

Једини осумњичени за напад био је Фљорим Ејупи, који је седам година касније (2008.) осуђен на 40 година затвора због вишеструког убиства и покушаја тешког убиства, на 15 година због тероризма, на осам година због изазивања опште опасности, на пет због изазивања расне и друге дискриминације и на 10 година затвора због недозвољеног поседовања оружја.

У оптужници Фљорима Ејупија стоји да је одговоран за убиство: Ненада Стојановића, Драгана Вукотића, Лазара Милкића, Снежане Здравковић, Данила Цокића, Сунчице Пејчић, Небојше Цокића, Мирјане Драговић, Милинка Краговића, Веље Стакића, Слободана Стојановића и Живане Токић.

Ејупи је 2009. године ослобођен због недостатка доказа, другостепеном одлуком Врховног суда Косова.

Еулекс је 2009. године покренуо нову истрагу. Случај “Ливадице” воде људи из канцеларије специјалног тужиоца који су задужени за случајеве ратних злочина, али ни данас нису пронађени починиоци и једина позната информације је да иза напада у Ливадицама није могла да стоји само једна особа.

Парастосом и књижевни час у знак сећања на погинуле сваке године на овај дан организује Културно-просветна заједница Косова и Метохије.

 

Танјуг

Напиши коментар