Приче ветерана

06.04. – ЗАШТО?

Пише: Саша Ћулибрк

6-april-ZASTO-crvena-pozadina

Ја сам Србин. 
Поносим се својим народом, са свим нашим манама и врлинама. 
Поносим се својом историјом, са свим нашим ослободилачким и одбрамбеним ратовима. 
Поносим се што нас мрзе Ватикан и Саудијска Арабија и Америка и Немачка. 
Поносим се што нас мрзе Жене у црном и Мушкарци у розем. 
Поносим се што нас мрзе НАТО и НВО и Билдерберг и све знане и незнане скраћенице иза којих се крију једни те исти људи… 
Они, који нас мрзе…

Ми смо један мали народ, са великим поносом и још већом тврдоглавошцу, који ни сва бомбардовања, прогони и геноциди извршени над нама не збрисаше са историјске сцене. Доведу нас до руба уништења, али се сваки пут опоравимо. Родимо из пепела. Као феникс. Пламени орао. И ја да се питам, двоглавом орлу на нашем грбу треба додати пламено гнездо.
Одувек сам православац… Али исто тако сам могао бити и муслиман или католик или било које друге вере… и опет бих се поносио својим, српским пореклом. А важно је веровати. Вера је добра. Али не она коју проповедају дебели свештеници још дебљих новчаника… Већ она истинска. Она која учи да ће само добар човек отићи у рај. Без обзира на боју коже, одеће или свештеничке одежде којој се клања.

Одувек нас мрзе… А не знам зашто. Ма могу неки причати шта год хоће – Мрзе нас! Изговори су им различити. Али смрт је иста. И уништење које доносе. И невини који страдају. Кажу, власт им смета… А сваки пут је другачија. И сметају им наши краљеви и цареви и председници и књазови… И ко год да је на власти, опет нас мрзе… 
А народ не могу променити. 
Одувек је било Јуда. И Апостола. И лажних проповедника, што клањају Новцу. И увек ће бити мученика васкрслих на крсту. Сажежени у пламену, рођени изнова… Само да би проповедали Јеванђеље Истине.
А свако носи свој крст на Голготу. Избећи не може, јер сваком ће бити извагано…

И одувек је било 6. априла, али само један те четреспрве… Зора напада највеће војне силе оног времена, Сила осовине на моју јадну и напаћену и Великим ратом увелико разорену и опустошену Србију. Зора стварања логора и стратишта… Зора јаме и каме. Шумарице, Јасеновац, Бањица…
А број жртава се ни данас не зна.

ИЗАЂИТЕ!
Изађите на улице!
Славите!
Будите поносни!

Исти ви који сте призвали тада Силе осовине, а пре тога Аустроугарску, а пре тога Отоманску империју, а пре тога… 
Изађите. Хтели сте гробове и рат… И добили сте. И виле и намештења након тога, приде… А ВАШИ потомци, ономад призваше НАТО пакт. И поново призивају. Дедовска школа.
Изађите…

Желите у нову заједницу Европских држава. Стара екипа је већ тамо. И предводник је поново исти. Не зову се више Силе осовине… Али коме то још смета. А и непријатељ им је исти. Заједнички. Србија.

Имена сила се мењају кроз историју. Освајачи су увек ту. Увек спремни, као лешинари, да кидају месо са српских жртава. Увек су ту Немци, Хрвати, Турци, Бугари, Мађари, Шиптари… И сада би. Само да добију прилику. Развлачили би нашу земљу и нејач остављену њима на милост и немилост. 
Милост… Никада нису имали милости. Исто као ни ви савести.

А зашто нас мрзите?
Шта је то што вас увек изнова и изнова тера да нас убијате, прогањате, уништавате? Зар само зато што одбијамо бити као ви? Што имамо нашу историју, вредности и традиције, којих се не желимо одрећи, зарад неких, ваших и „виших“ циљева… Зар зато циљеве мањине силом намећете потребама већине?
Шта смо вам ми скривили, сем што постојимо? Што желимо наше мало место под сунцем и један комад неба…
Зашто?
Зашто…

Ја, на данашњи дан, немам чиме да се поносим. Србија је изгубила у другом, Светском рату. Изгубила је своју децу. Своје Ја. 
Ми смо добили гробове, а они… све остало. 
Сви на њиховој страни. 
Гробова је све више, а нас… све мање.

Точак историје се врти и даље… 
А ми… 
Падамо на сваком испиту.

06.04. ко-зна-које-године

 

Коментари (6)

 1. Nera каже:

  Pre, pre dobro napisano!

  Ne sviđamo se mi njima, jer ne slušamo komadne izopačenog Zapada i Rima!!!

  Cilj ratova, bio je samo jedan,uništiti sve koji ne prihvataju katoličanstvo! Pogledajte, koliko na ovoj planeti ima katoličkih, a koliko pravoslavnih država, zna se koji prednjače i sve će vam biti jasno!!!

  Naše greške iz istorije se uvek ponavljaju, svaki put sve više i više žrtava-nedužnih civila! Umesto da izvučemo iz svega pouku, mi tonemo sve dublje i dublje, a teritorije se sve više i više sužavaju! Ima nas sve manje i manje, a dušmani? Množe se poput štakora, munjevitom brzinom! Uvek će biti onih koji će se svoj narod prodati za šaku sotoninih para i gurnuti pre noge neprijatelju!!!

  Živela istina i pravda za Srpski narod!
  Živela JSO, koja je žrvovala svoje živote i branila Srpski narod na Kim, kada im je bilo najteže!

 2. Тања каже:

  Да, предобро написано, посебно овај део је више од осећања! :

  ,,Одувек нас мрзе…А не знам зашто. Ма могу неки причати шта год хоће – Мрзе нас! Изговори су им различити. Али смрт је иста. И уништење које доносе. И невини који страдају. Кажу, власт им смета…А сваку пут је другачија. И сметају им наши краљеви и цареви и председници и књазови…И ко год да је на власти, опет нас мрзе…“

 3. Корнелиjе Кодреану каже:

  Иза свих ових народа коjи нас мрзе стоjи апсолутно, исконско jевреjско зло. Наивни Срби мисле да нас они подржаваjу, али они нас наjвише мрзе. Они су инспиратори свих ратова против Срба.

 4. Jovan Jovanovic каже:

  Neverovatno,zaista,svaka cast za razmisljanje.Sve najbolje.

 5. Marija каже:

  Istinito, nazalost.Mrze nas jer na nasim licima citaju spremnost da im oprostimo a jos brze zaboravimo sva zla koja su nam naneli i kojih se ni danas ne odricu zarad naseg verovanja da ce sa time prestati.Lakovernost je nasa velika mana.Niti smemo zaboraviti niti smemo oprostiti zarad onih nasih mucenika u zemlji, jer nam takvo ovlascenje nisu dali.Nemamo pravo na to.Ne cemo ih mrzeti, nama je stran taj osecaj, ali ih MORAMO sprecavati da nam i dalje nanose zlo, svim raspolozivim sredstvima.Inace, ne cemo opstati!

 6. Zoran каже:

  Добро речено, и додајем да више нема праштања. Доста смо били наивни магарци.

 7. SIKIRA каже:

  niko nas srbe nije branijo svi su nas napadali ko i danas

Напиши коментар