Капетанови људи нису убијали

У наставку доказног поступка одбране у процесу који се пред Жупанијским судом у Сплиту води против Драгана Васиљковића, више сведока је оспорило наводе из све три тачке оптужнице.

Станко Летић, некадашњи официр ЈНА, која је у то време раздвајала зараћене стране, испричао је да је у касарни у Петрињи затекао мноштво цивила српске националности који су у страху избегли из Глине због провокација и претњи.

„Добио сам наредбу да с јединицом одем у Глину којом је заповедала антидиверзантска јединица Хрватске, а то је била јединица какву су имале све републике бивше Југославије. Јединица је имала око 350 људи и била је добро наоружана. Тамо сам затекао мртве цивиле на улицама који су били убијени при уласку тих јединица у Глину.

У сусрету с командантом тих јединица захтевао сам безусловно напуштање Глине, што су они прихватили и повукли се у Јукинац, с тиме да је допуштено да један број полицајаца остане у Полицијској станици у Глини“, навео је Летић, оспоравајући тачку 2 оптужнице, да је капетан Драган са својом јединицом, а уз помоћ тенкова ЈНА, учествовао у убиству хрватских војника 1991. године.

Сведок Небојша Поповић је објаснио да је у селу Драгишићи, са двојицом војних полицајаца, преузео десетак заробљених хрватских војника, али да их је тада пресрела непозната оружана група у црним униформама и уз претњу оружјем отела двојицу заробљених.

Овај сведок је казао да је један од њих покушао да побегне, али је убијен, док је, према његовим сазнањима, други страдао у месту Ђеврске, где га је претукла маса грађана. Остали заробљеници су спроведени у Книн.

„Служба безбедности војске Крајине спровела је истрагу о том догађају. О томе постоје писани извештаји, а утврђено је да војници који су отели два заробљеника нису били с подручја Крајине и нису припадали ниједној формацији Крајине“, рекао је Поповић.

Ђ. Баровић / Вести
Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *