Регион

Капетанови људи нису убијали

У наставку доказног поступка одбране у процесу који се пред Жупанијским судом у Сплиту води против Драгана Васиљковића, више сведока је оспорило наводе из све три тачке оптужнице.

Станко Летић, некадашњи официр ЈНА, која је у то време раздвајала зараћене стране, испричао је да је у касарни у Петрињи затекао мноштво цивила српске националности који су у страху избегли из Глине због провокација и претњи.

„Добио сам наредбу да с јединицом одем у Глину којом је заповедала антидиверзантска јединица Хрватске, а то је била јединица какву су имале све републике бивше Југославије. Јединица је имала око 350 људи и била је добро наоружана. Тамо сам затекао мртве цивиле на улицама који су били убијени при уласку тих јединица у Глину.

У сусрету с командантом тих јединица захтевао сам безусловно напуштање Глине, што су они прихватили и повукли се у Јукинац, с тиме да је допуштено да један број полицајаца остане у Полицијској станици у Глини“, навео је Летић, оспоравајући тачку 2 оптужнице, да је капетан Драган са својом јединицом, а уз помоћ тенкова ЈНА, учествовао у убиству хрватских војника 1991. године.

Сведок Небојша Поповић је објаснио да је у селу Драгишићи, са двојицом војних полицајаца, преузео десетак заробљених хрватских војника, али да их је тада пресрела непозната оружана група у црним униформама и уз претњу оружјем отела двојицу заробљених.

Овај сведок је казао да је један од њих покушао да побегне, али је убијен, док је, према његовим сазнањима, други страдао у месту Ђеврске, где га је претукла маса грађана. Остали заробљеници су спроведени у Книн.

„Служба безбедности војске Крајине спровела је истрагу о том догађају. О томе постоје писани извештаји, а утврђено је да војници који су отели два заробљеника нису били с подручја Крајине и нису припадали ниједној формацији Крајине“, рекао је Поповић.

Ђ. Баровић / Вести

Коментари (1)

  1. Elaine каже:

    When the corrupt evil of USA wants you guilty, when Australia, who lick the crumbs from USAs table hand you over to USA ass kissers Croatia…..be sure you are not getting out….. Captain Dragan was guilty before he ever left Australia…..he is Serb…..that is all it takes…..

Напиши коментар